Przepis pani Marii z Opola polecamy młodym mamom. Można go wykorzystać, szykując dania na kinder party albo by przekonać malucha, że jedzenie z fast foodów wcale nie jest lepsze od domowej kuchni.

Wracając z dziećmi samochodem ze świąt, usłyszałam z dziecięcego fotelika żądanie, aby zatrzymać się w sieciowym słynnym barze na posiłek - wspomina pani Maria. - Po dawce świątecznych smakołyków wydawało mi się to szczególnie niewłaściwe, więc przekonałam 8-letniego syna, że przygotuję mu w domu równie dobre nuggetsy.

I faktycznie - udało się. Ten przepis przyda się i innym mamom. Co więcej - jak zapewnia pani Maria - szykowanie domowych nuggetsów to była także wspólna kuchenna zabawa rodziców z dziećmi.

A więc do dzieła!

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 2 piersi z kurczaka
> 5 łyżek oleju
> 1 łyżeczka sosu sojowego
> 1 łyżeczka curry
> sól do smaku (ewentualnie)
> 2 ząbki startego czosnku
> łyżeczka płynnego miodu
> płatki kukurydziane
> nasiona sezamu
> wiórki kokosowe
> płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

> Z oleju, sosu sojowego, curry, miodu i czosnku wykonać zaprawę. Dosolić do smaku.
> Włożyć do zaprawy na pół godziny pokrojone w drobne cząstki mięso z kurczaka.
> Na oddzielne talerzyki wysypać kolejno: płatki kukurydziane, migdałowe, wiórki kokosowe, nasiona sezamu.
> Obtoczyć kawałki zamarynowanego mięsa w panierce (każdy kawałek w innej).
> Wyłożyć na folię aluminiową i włożyć na blasze do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec około 10 minut.
> Podawać z ulubionym sosem: pomidorowym, czosnkowym, ziołowym.