Doskonała Załoga w Nutricia Zakłady Produkcyjne Opole

Edyta Hanszke [email protected] - 77 44 32 587
Laur odbierali (od lewej):  Anna Zawadzka, Marcin Furs, Bruno Giza, Agnieszka Kowal i dyrektor Andrzej Drosik.
Laur odbierali (od lewej): Anna Zawadzka, Marcin Furs, Bruno Giza, Agnieszka Kowal i dyrektor Andrzej Drosik.
Tworzenie prawdziwego zespołu jest rzeczą trudną, dlatego tym bardziej dziękujemy za tę nagrodę - mówiła podczas uroczystej gali wręczania laurów w Filharmonii Opolskiej Anna Zawadzka, kierownik ds

. technologii produkcji na wydziale BoboVita w Nutricia Zakłady Produkcyjne w Opolu.

Platynowy laur w kategorii doskonała załoga przyznała firmie kapituła przy Regionalnej Izbie Gospodarczej w Katowicach, a kandydaturę zgłosiła Opolska Izba Gospodarcza.

Tuż za bramą wejściową Nutricii stoi ogromna tablica elektroniczna. Zapisano na niej kilka pozycji związanych z wypadkami w firmie. W dwóch są cyfry. Do ostatniego wypadku doszło 249 dni temu, a rekord w okresie bezwypadkowym to 318 dni.

- Rzeczywiście na bezpieczeństwo pracy w naszej firmie kładzie się ogromny nacisk - komentuje Anna Zawadzka. - Nosimy kamizelki odblaskowe, wchodząc po schodach trzymamy się poręczy i te zachowania wchodzą w nawyk. Nie raz zdarzało mi się wracać do domu w kamizelce, a podczas wizyty w przychodni dziwiłam się, dlaczego poręcze są tylko po jednej stronie schodów.

Bruno Giza żartuje, że na początku nie raz złościło go, że każdą rzecz trzeba odłożyć dokładnie na to miejsce. - Teraz tak się do tego przyzwyczaiłem nie wyobrażam sobie, jak mógłbym pracować inaczej.

W Nutricii ZP pracuje 559 osób na dwóch wydziałach. Anna Zawadzka rozpoczęła pracę w tej firmie 10 lat temu, gdy trafiła do Opola po studiach na wydziale chemii spożywczej i biotechnologii Politechniki Łódzkiej.

- Wówczas na uczelni panowało przekonanie, że kto pracuje w tej firmie, musi być dobry, więc jak zostałam przyjęta, poczułam wielką dumę i jestem dumna z tej firmy do dziś - opowiada.

Bruno Giza ma 17-letni staż pracy. - Przeżyłem różne zmiany w firmie, także te bolesne dla części załogi, związane ze zwolnieniami - opowiada. - Ale trzeba przyznać, że kiedy przenosiliśmy produkcje z zagranicy do Opola, to odchodzącym w tych krajach pracownikom firma pomagała szukać nowej pracy.

„Doskonała załoga” Nutricii spotyka się przynajmniej dwa razy w roku na imprezach integracyjnych: to festyn rodzinny na terenie zakładu i Wigilia.

Jak motywowani są pracownicy? - Uczestniczymy w szkoleniach specjalistycznych i doskonalących umiejętności interpersonalne - odpowiada Anna Zawadzka.

- Dbamy o zdrowie pracowników poprzez zapewnienie im rozszerzonej opieki medycznej, akcje profilaktyczne, budowanie wiedzy z zakresu diety, zdrowych produktów, dostępu do różnych aktywności fizycznych (fitness, joga, siłownia, lodowisko, pływalnia grota skalna, masaże itp.) - uzupełnia Katarzyna Rudzińska, dyrektor ds. zasobów ludzkich w Nutricia ZP.

Szefostwo potrafi chwalić pracowników i dzięki temu buduje przyjazną atmosferę w firmie, ale też potrafi przemówić „do kieszeni” premiami za wydajność i troskę o bezpieczeństwo oraz specjalnymi nagrodami dyrektorskimi.

Na zarobki pracownicy nie narzekają. Informacji o tym kierownictwo nie udziela, ale pracownicy pytani, czy osiągają średnią krajową (ok. 3500 zł brutto) z wyraźnym zadowoleniem mówią, że nawet „ciut” więcej.

Dyrektor Katarzyna Rudzińska: - Pracownicy otrzymują szereg innych benefitów, np. dofinansowanie do nauki, nagrody świąteczne, dodatki urlopowe, pożyczki mieszkaniowe.

Załoga Nutricii była też nagradzana za tzw. „społeczną odpowiedzialność biznesu” (CSR).

- Tworzymy co roku kalendarz działań charytatywnych. Dla podopiecznych Domu Dziecka w Tarnowie Opolskim organizowaliśmy np. wspólne wyjścia do teatru, zoo, sadzenie drzew w lesie, pikniki wędkarskie i pszczelarskie, wyjazdy do sadu, wioski indiańskiej - wymienia Beata Sawicka, koordynatorka takich akcji. - W tym roku pracownicy remontowali i malowali część pomieszczeń dla dzieci z Tarnowa.

Zwolnienia w Nutricia ZP

- Organizujemy się spontanicznie. Skrzykujemy się na przykład na wydziale, że upieczemy ciasta i potem sprzedajemy je w całym zakładzie, a dochód trafia do potrzebujących - dodaje Anna Zawadzka

Firma wspiera także Dom Matki i Dziecka w Opolu i Domowe Hospicjum dla Dzieci poprzez przekazywanie produktów. W ub.r. była także współfundatorem placu zabaw przy MDK w Opolu i ośrodku readaptacji społecznej Szansa.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska