Dwa kolejne smakołyki z Opolszczyzny trafiły na Listę produktów tradycyjnych. To „polewka z maślanki” i „masło czyszeckie”

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Masło czyszczeckie z Ciska.
Masło czyszczeckie z Ciska. Archiwum UMWO
Dwa kolejne smakołyki znalazły się na ministerialnej liście. Obecnie jest na niej 66 produktów z województwa opolskiego.

Polewka z maślanki (zwana też polywką lub zupą z maślanki) to charakterystyczna śląska potrawa, jedna z podstawowych w tradycyjnej kuchni, w której przed laty królowały właśnie zupy.

Masło czyszeckie pochodzi z Ciska, który w w XIII w. nazywał się Chischi, później jako Czisky (XVI w), Czyszki, Czissek. Od lat mieszkańcy mówią, że mieszkają w Czyszkach.

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisane mogą zostać te produkty rolne bądź spożywcze, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji od co najmniej 25 lat.

Produkt powinien być również ściśle związany z dziedzictwem kulturowym regionu oraz stanowić element tożsamości lokalnej.

Pełen wykaz produktów z województwa opolskiego wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dwa z produktów z województwa opolskiego, wpisanych wcześniej na listę, poszczycić się mogą unijnym logo Chronionego Oznaczenia Geograficznego – to kołacz śląski/kołocz śląski oraz krupnioki śląskie.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska