Dyniowy krem z imbirem i pomarańczą

A.Czapski
A.Czapski
Adam Czapski z Opola, znany też jako zwycięzca jednej z edycji programu "Ugotowani", serwuje pyszną i zdrową zupę z dyni

Rada:

Migdały w skórce zalewamy gorącą wodą i obieramy je po około 15 minutach.
Zalewamy je zimną wodą (tak aby woda je przykrywała) i zostawiamy na noc.
Tak moczone migdały są łatwiejsze do strawienia, a substancje odżywcze do
przyswojenia.

Składniki:

500 g dyni (można użyć dynię hokkaido, której nie trzeba obierać)
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
1/2 łyżeczki świeżej papryczki Chilli (bez pestek)
szczypta imbiru w proszku
1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
100 g namoczonych migdałów*
100 g jogurtu naturalnego
50 g sera mascarpone
sól, pieprz

Przygotowanie:

Dynię myjemy. Obieramy (jeśli mamy zwykła odmianę), usuwamy pestki, kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło z dodatkiem oliwy, dodajemy świeży imbir i podsmażamy przez około 20 sekund (ciągle mieszając). Dodajemy dynię, papryczkę chilli i szczyptę soli. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy imbir w proszku, sok pomarańczowy oraz tyle wody, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości, przez około 30 minut. Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny, uprzednio namoczone migdały oraz ser mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy na ciepło, posypaną zrumienionymi płatkami migdałowymi lub ziarnami dyni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska