Proponuję wspólne, rodzinne gotowanie, a inspiracją do tego mogą być m.in. zebrane w tej książce informacje i przepisy – mówi Andrzej Buła, marszałek województwa opolskiego. – Ten czas spędzony z rodziną na wspólnym przygotowywaniu dań jest bezcenny.
Bogactwo kulinarnych tradycji w naszym regionie związanych z okresem święta Bożego Narodzenia, wynikające z przenikania się kultur – niemieckiej, śląskiej, polskiej i czeskiej – pokazane jest w książce w sposób przystępny i ciekawy – mówi Jarosław Gałęza, dyrektor Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu
Mamy więc dla was przepisy na mockę, gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami, ale także harynki w cebulowej zołzie, siemieniotkę, pierożki z karpia czy kresowiaczki. W naszej książce przedstawione są również wybrane gminy, powiaty i organizacje lokalne a także stowarzyszenia aktywnie promujące tradycje, nie tylko kulinarne, Śląska Opolskiego. W rozdziale „Tradycja nie tylko na talerzu” znajdziecie fotografie m.in. szopek bożonarodzeniowych i wieczoru wigilijnego z kolekcji Muzeum Wsi Opolskie oraz archiwalne zdjęcia z Fototeki Śląskiej.
Książkę, można kupić w promocyjnej cenie 29 złotych, w siedzibie redakcji Nowej Trybuny Opolskiej, przy ulicy Powstańców Śląskich 9, od poniedziałku do piątku, w godz. Od 8.30 do 16.00. Prowadzimy również sprzedaż wysyłkową (należy doliczyć koszty wysyłki). Szczegółowych informacji udzielamy telefonicznie: nr tel. 77 44 32 500
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?