Dzień dziecka: Zdrowie i kolorowe dania na kinder-party

Redakcja
Z tortu trudno zrezygnować, ale można też dzieciom zaproponować sałatkę owocową.
Z tortu trudno zrezygnować, ale można też dzieciom zaproponować sałatkę owocową.
Zamiast urządzać dziecku przyjęcie w fast foodzie, skorzystaj z rad dietetyczki, Aliny Sznajder.

Dietetyk poleca

Dietetyk poleca

Sałatka makaronowa
Składniki: duża garść kolorowych kokardek lub muszelek, 3-4 gotowane marchewki, gotowany seler, natka, po pół małej puszki groszku i kukurydzy, kiszony ogórek, 1/2 czerwonej papryki, jabłko, odrobina szczypiorku, jogurt naturalny, majonez

Wykonanie: ugotować makaron, pokroić w kosteczkę warzywa, zmieszać jogurt z majonezem i część takiego sosiku ułożyć na spodzie salaterki, następnie układać na przemian makaron i warzywa oraz dodawać do tego stopniowo mieszankę majonezowo-jogurtową.

Sałatka owocowa z rodzynkami
Składniki: jabłko, grejpfrut, pomarańcza, mandarynka, banan, ananas i brzoskwinia z puszki (bez soku), cytryna, garść rodzynek, łyżka cukru pudru; kiwi nie dodawać, bo sałatka zgorzknieje, natomiast mogą posłużyć do dekoracji

Wykonanie: wsypać na spód salaterki rodzynki, żeby napiły się soku z owoców i ładnie spęczniały, dodać pokrojone owoce, mieszając, żeby nie ściemniał banan i jabłko, wycisnąć, udekorować listkami melisy, dodać trochę cytryny, cukier puder.

Dorośli żyją już w takim pośpiechu, że coraz częściej kupują żywność łatwą do przygotowania w domu, którą wystarczy np. tylko podgrzać w mikrofalówce. A to nie służy ani zachowaniu dobrej sylwetki, ani zdrowiu.

- Polacy lepiej zarabiają, ale coraz gorzej jedzą, a najbardziej naganne jest to, że złe nawyki żywieniowe przekazują swoim dzieciom - mówi Alina Sznajder, dietetyczka, kierownik działu żywienia Wojewódzkiego Centrum Medycznego w Opolu. - Zanika tradycja siadania przy stole w dobrej atmosferze i wspólnego zjadania posiłków, tworzenia czegoś ze swoją pociechą. To jest supersprawa, jak dzieci
współuczestniczą w przygotowywaniu dań, w noszeniu potraw. Np. na dziecięce party można z nimi wspólnie udekorować stół kwiatami zerwanymi na łące.
Frytki, hamburgery, pizza, coca-cola nie są zdrowymi produktami. Czym je zastąpić, żeby dzieci chciały też przełknąć inne, zdrowe potrawy i nie kaprysiły?

- Maluchy nie lubią ostrych smaków - podkreśla Alina Sznajder. - Dlatego pilnujmy, żeby potrawy były łagodne i kolorowe. Bo kolory przyciągają, budzą ciekawość. Mogą zachęcić do spróbowania czegoś innego. Np. połóżmy na liściu sałaty plasterek pieczonego mięsa, ozdóbmy ogórkiem i kanapka gotowa. Zamiast frytek zaserwujmy kaszę jaglaną lub kus-kus przygotowany w atrakcyjny sposób.

Uduśmy na masełku warzywa pokrojone w drobną kostkę lub paski: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulkę. Zmieszajmy je z koperkiem lub natką i dodajmy do kaszy.
Jeśli ktoś jednak uprze się na pizzę, to można przygotować ją w inny sposób: do ciasta dodać oregano, a na wierzch położyć podsmażoną na oliwie cukinię, pieczarki, czerwoną paprykę i posypać ziołami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska