2 z 12
Poprzednie
Następne
Dziś Dzień Czekolady. 10 obłędnych smakołyków, a wśród nich… zupa czekoladowa!
Ciemne trufle
Składniki:
• 200 g ciemnej gorzkiej czekolady
• 200 ml śmietanki kremówki 36 proc.
• 6 łyżek brązowego cukru
• 4 łyżki masła
• cukier puder, pistacje i kakao do obtoczenia
Czekoladę połamać na kostki, włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ubić śmietankę z cukrem na sztywną pianę, zagotować i powoli wlewać ją do rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając.
Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodać po kawałku masło, nie przestając mieszać.
Schłodzić masę w lodówce.
Z zastygłej masy szybko formować kulki i obtaczać je w cukrze pudrze, pokruszonych pistacjach i kakao.