Dziś IV Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej w Opolu

Redakcja
Dziś IV Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej w OpoluKongres organizowany jest w Opolu po raz czwarty.
Dziś IV Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej w OpoluKongres organizowany jest w Opolu po raz czwarty. archiwum nto
4 listopada w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym odbędzie się IV Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej. Organizatorami wydarzenia są Miasto Opole i Dziennik Gazeta Prawna.

Kongres jest platformą wymiany doświadczeń na temat bieżącej sytuacji oraz wyzwań stojących przed polską branżą spożywczą. Zaproszeni eksperci wraz z przedstawicielami administracji będą starali się odpowiedzieć na najbardziej nurtujące branże pytania, m.in. te dotyczące bieżących wydarzeń politycznych na wschodzie.

Szeroki zakres tematyczny Kongresu obejmuje także trendy w branży na najbliższe lata, prezentację innowacyjnych rozwiązań stosowanych w przemyśle spożywczym, czy też kwestie opracowania opakowań dla produktów spożywczych.

Po raz pierwszy wręczone zostaną Skrzydła Biznesu Branży Spożywczej Dziennika Gazety Prawnej dla dynamicznie rozwijających się firm spożywczych.

Program kongresu:

10.00 - uroczyste otwarcie
- Ryszard Zembaczyński – Prezydent Miasta Opola
- Agnieszka Zagola – Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Opolu
10:10  Prezentacja Miasta Opola i urzędu marszałkowskiego - potencjał dla przemysłu spożywczego Opola i Opolszczyzny
- Danuta Wesołowska - wiceprezydent Opola
- Antoni Konopka - członek zarządu Województwa Opolskiego
- Sławomir Janecki - kierownik Centrum Obsługi Inwestora i Eksportera, Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki
10:30  Doświadczenia w rozwoju innowacji w firmach branży spożywczej
- prof. dr hab. inż. Eugeniusz K. Chyłek - koordynator programu BIOSTRATEG, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
11:00  Prezentacja Parku Naukowo-Technologicznego w Opolu. Wprowadzenie do panelu
- Michał Różański - Specjalista ds. Inkubatora Przedsiębiorczości, Park Naukowo-Technologiczny w Opolu Sp. z o.o.
11:10  Współpraca naukowo-technologiczna a branża spożywcza - przykład Parku Naukowo-Technologicznego w Opolu jako zaplecza wspierającego branżę spożywczą. Mini panel dyskusyjny
- Jan Klimkiewicz - Właściciel, KlimkiewiczKnapik S.C.
- Krzysztof Kozłowski - Prezes, CUPROD Sp. z o.o.
- Piotr Rychlicki - Kierownik ds. projektów, Park Naukowo-Technologiczny w Opolu Sp. z o.o.
- prof. dr hab. inż. Piotr P. Wieczorek - dziekan Wydziału Chemii, Uniwersytet Opolski
Moderator: Patrycja Otto-Duszczyk - redaktor, Dziennik Gazeta Prawna
11:30  Zabezpieczenie ryzyka walutowego i surowcowego w działalności zagranicznej przedsiębiorstw
- Tomasz Szecówka, Kierownik Departamentu Doradztwa Korporacyjnego Dom Maklerski TMS Brokers S.A
11:50  Zarządzanie jakością – doświadczenia profesora Andrzeja Jacka Bliklego. Relacja video
- Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności
- Janusz B. Berdowski, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego
- dr Ryszarda Błaszków, dyrektor zakładu Lesaffre Polska z Wołczyn
- prof. dr hab. inż. Marek Tukiendorf – Rektor Politechniki Opolskiej
11:55  Przemysł spożywczy od zaplecza – jakość, innowacyjność, technologia, bezpieczeństwo pracy. Panel dyskusyjny
- prof. nzw. dr inż. Janusz B. Berdowski – Przewodniczący Honorowy Stowarzyszenia Naukowo- Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego; Dziekan Wydziału Zarządzania, Europejska Uczelnia Informatyczno-Ekonomiczna w Warszawie
- dr Ryszard Błaszków – Dyrektor Zakładu Lesaffre Polska z Wołczyna
- Andrzej Gantner – Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców
- Bernard Mróz – Dyrektor Produkcji Odżywek w Słoiczkach, Nutricia Zakłady Produkcyjne Sp. z o.o.
- prof. dr hab. inż. Marek Tukiendorf – Rektor, Politechnika Opolska
- Maciej Wajs – Dyrektor, Opolski Zakład Pasta Food
Moderator: Patrycja Otto-Duszczyk – redaktor, Dziennik Gazeta Prawna
12:35  Przerwa obiadowa
13:30  Jaka przyszłość i jakie wyzwania przed polską branżą spożywczą? Relacja wideo
- Zbigniew Grycan - Prezes Zarządu, Lodziarnie Firmowe Sp. z o.o., Sp. K.
13:35  Opakowania w branży spożywczej - od projektu do efektu. Panel dyskusyjny
- Jarosław Konofalski - Senior Packaging Technologist, Mondelez Production Polska
- Izabela Matelska - Kierownik Działu Rozwoju Produktów, Nestlé Polska S.A. Oddział Namysłów
- Joachim Siekiera - Prezes Zarządu, Chespa Sp. z o.o.
- Mateusz Smoliński - Dyrektor ds. Zakupów, NUTRICIA Zakłady Produkcyjne Sp. z. o. o.
Moderator: Sławomir Janecki - Kierownik Centrum Obsługi Inwestora i Eksportera, Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki
14:15  Wręczenie wyróżnień w konkursie OOPAK Opakowania dla produktów spożywczych Opolszczyzny
- Jan Cegiełka - Creative Director, MD Connect
- Joachim Siekiera - Prezes Zarządu, Chespa Sp. z o.o.
14:30  Polskie produkty spożywcze na zagranicznych rynkach - specyfika konsumenta, konkurencji, mechanizmy wprowadzania. Panel dyskusyjny
- Marcin Muński - Prezes Zarządu, Cocomo Art Sp. z o.o.
- Tomasz Szecówka - Kierownik Departamentu Doradztwa Korporacyjnego, Dom Maklerski TMS Brokers S.A.
- Robert Umpirowicz - Dyrektor, BISNODE POLSKA
Moderator: Patrycja Otto-Duszczyk - redaktor, Dziennik Gazeta Prawna
15:10  Skrzydła Biznesu Spożywczego - ceremonia wręczenia nagród
- Danuta Wesołowska - Wiceprezydent Miasta Opola
- Robert Umpirowicz- Dyrektor, BISNODE POLSKA
15:20  Wywiad DGP z gościem specjalnym
- Mateusz Kowalewski - Prezes, HORTIMEX PLUS Sp. z o.o., Sp. K.

15:40  Zakończenie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska