Choć mężczyźni częściej na serce chorują, kobiety w efekcie chorób serca częściej umierają. Niska świadomość specyfiki chorób układu krążenia sprawia, że pacjentki z zawałem trafiają do szpitala później niż mężczyźni. Trudniejsza okazuje się także ich diagnostyka. Dlatego też, podczas gdy rak piersi zabija 1 na 26 kobiet, w wyniku chorób serca umiera średnio aż 1 na 3 kobiety - mówi prof. dr hab. Marek Naruszewicz, honorowy Przewodniczący Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą oraz ekspert ogólnopolskiego programu walki z cholesterolem „Proaktywnie dla serca”.
Do zawału serca przede wszystkim prowadzą: duże stężenie cholesterolu LDL, niewłaściwa dieta, cukrzyca, którą charakteryzuje duże stężenie glukozy we krwi, nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, stres, a także brak aktywności fizycznej. Istnieją także niezależne od nas czynniki, takie jak predyspozycje genetyczne, wiek, płeć czy przewlekła choroba nerek.
Osoby, które chcą dbać o swoje serce, przede wszystkim powinny pamiętać, że życie to ruch. Każdy człowiek potrzebuje przynajmniej 30 minut umiarkowanego wysiłku fizycznego, najlepiej codziennie. Poprawia się nam dzięki temu nastrój i samopoczucie, a oprócz tego wzmacnia się cały organizm, przede wszystkim serce. Ruch pozwala utrzymać odpowiednią elastyczność naczyń krwionośnych, a to ważne, gdyż z wiekiem także i one zaczynają się starzeć – tak jak my. Ponadto, co bardzo ważne – zdrowa dieta.
Niezdrowy styl życia i złe odżywianie są przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Najważniejsze, by nasze żywienie było urozmaicone oraz by podstawę posiłków stanowiły warzywa i produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik. Nie można także zapominać o roli tłuszczów – należy ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych na rzecz nienasyconych. Co to oznacza w praktyce? Zamianę masła na wysokiej jakości margarynę, w przypadku osób z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL - bogatą w sterole roślinne, taką jak np. Flora ProActiv, wykorzystywanie do smażenia tłuszczów roślinnych, najlepiej oleju rzepakowego, uzupełnienie diety w morskie ryby, będące doskonałym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6.
Ważne jednak, by łączne spożycie tłuszczów nie przekraczało 30 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dla zdrowia serca należy także zmniejszyć codzienne spożycie soli – np. poprzez zastąpienie jej ziołami i przyprawami, a także unikanie produktów przetworzonych.
Niewskazane jest także palenie papierosów oraz spożywanie w dużych ilościach alkoholu.
Cholesterol
Cholesterol jest substancją naturalnie występującą w naszym organizmie.
Wyróżniamy dwa jego rodzaje – dobry cholesterol (HDL) i zły cholesterol (LDL). Cholesterol HDL (po angielsku High Density Lipoprotein, czyli lipoproteina wysokiej gęstości), transportowany z tkanek ciała do wątroby, jest w stanie usunąć cholesterol zalegający w naczyniach krwionośnych i przetransportować go do wątroby, gdzie zostanie on wyeliminowany – dlatego też często mówi się o nim „dobry cholesterol”.
„Zły” cholesterol LDL (po angielsku Low Density Lipoproteid, czyli lipoproteina niskiej gęstości) transportowany jest natomiast z wątroby do tkanek ciała. Kiedy „złego” cholesterolu zaczyna być we krwi za dużo, odkłada się on w ścianach naczyń krwionośnych, powoli je zwężając. Prowadzi to do zaburzeń układu krążenia, co naraża nas na miażdżycę, a w najgorszym wypadku - powoduje zawały serca czy udary mózgu.
Zator płucny jak nagły zabójca. Rocznie umiera 50 tys. osób
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?