- Dzieciom w ogóle nie powinno się podawać grzybów. Nawet jadalne grzyby są ciężkostrawne - mówi Jolanta Lipnicka, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu. - Dziecko może być chore nawet po zjedzeniu normalnych grzybów kapeluszowych, ponieważ może mieć problemy ze strawieniem ich.
Nawet jeśli dziecko chce jeść potrawy z grzybami, najlepiej odmówić.
- Wiek, kiedy dziecko może zacząć jeść grzyby, określamy na 7-10 lat, kiedy układ trawienny jest już w pełni rozwinięty - mówi Jolanta Lipnicka.
Na dodatek dziecko, które zjadło grzyb trujący, jest w gorszej sytuacji od dorosłego. Mała masa ciała, dziecięcy organizm, nie poradzi sobie z taką dużą dawką toksyny.
- Ta sama reguła dotyczy osób starszych oraz osób chorujących na żołądek, wątrobę - tłumaczy Jolanta Lipnicka. - One też mają mniejsze szanse po zjedzeniu trujących grzybów oraz zwiększone niebezpieczeństwo na problemy ze zdrowiem nawet po zjedzeniu jadalnych gatunków grzybów.
Przypomnijmy.
Stan dziecka jest krytyczny. Czeka na pilny przeszczep wątroby, trwa poszukiwanie dawcy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?