Fałszywe gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na błyskawiczny i smaczny obiad. Sprawdź, jak zrobić gołąbki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Przełóż gołąbki ponownie do sosu pomidorowego i pogotuj całość jeszcze ok. 10 min, na małym ogniu. Podawaj np. z ziemniakami lub z ryżem.
Przełóż gołąbki ponownie do sosu pomidorowego i pogotuj całość jeszcze ok. 10 min, na małym ogniu. Podawaj np. z ziemniakami lub z ryżem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Lubicie gołąbki, ale brakuje wam czasu na przygotowanie? Mamy dla was wersję bez zawijania. To smaczne i proste do zrobienia danie z mięsa mielonego i kapusty. W przeciwieństwie do tradycyjnych, zawijanych gołąbków, te nazywa się fałszywymi. Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak łatwo je zrobić i wypróbuj nasz przepis na fałszywe gołąbki w sosie pomidorowym.

W skrócie

Tradycyjne gołąbki

Gołąbki to znane i popularne danie, które przygotowuje się, zawijając mięsny farsz w liście kapusty. Przepis ten wymaga czasu i wprawy, by gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania.

Najczęściej do mięsa dodaje się:

  • ryż,
  • kaszę,
  • cebulę,
  • grzyby,

Skąd nazwa „gołąbki"?

Jak podaje Narodowe Centrum Kultury, „nazwa GOŁĄBKI jako nazwa potrawy właściwa jest wielu językom słowiańskim: czeskie i słowackie „holubce”, ukraińskie „голубці”, białoruskie „галубцы́”, rosyjskie „голубцы”. Pochodzenie nazwy GOŁĄBKI jest bardzo różnie tłumaczone: część badaczy uważa, że zapożyczyliśmy potrawę wraz z nazwą z języków wschodniosłowiańskich. Nazwa byłaby wówczas symboliczna – gołębiom przypisywano m.in. takie cechy, jak czystość i siła, więc GOŁĄBKI byłyby potrawą, która dodaje siły i zachowuje w czystości (cokolwiek to znaczy). Inni badacze są zdania, że GOŁĄBKI jako nazwa powstały na gruncie polskim przez nawiązanie do eleganckiej potrawy rodem z Francji: faszerowanych gołębi pieczonych w liściach kapusty”.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #1

KINGHOFF

Kinghoff Suszarka Do Naczyń 36X30Cm (Kh1355)

406,34 zł45,99 zł-89%
miejsce #2

Tefal

Tefal łyżka cedzakowa 2744512

43,00 zł14,99 zł-65%
miejsce #3

KINGHOFF

Kinghoff Dziadek Do Orzechów (Kh1419)

35,42 zł14,50 zł-59%
miejsce #4

Verlo

Verlo Deska Dębowa 240X120X25Mm (V11526)

143,00 zł68,19 zł-52%
miejsce #5

Menuett

MENUETT SZATKOWNICA WIELOFUNKCYJNA 5 ELEMENTÓW

225,50 zł156,00 zł-31%
miejsce #6

KINGHOFF

Kinghoff Chlebak W Zestawie Z 3 Pojemnikami (Kh1085)

180,00 zł138,90 zł-23%
miejsce #7

Galicja

Skrobak do warzyw podłużny Tomas 20168

6,99 zł5,49 zł-21%
miejsce #8

Joseph Joseph

Joseph Joseph Chop2Pot Plus Large Szmaragdowa (60156)

95,90 zł77,00 zł-20%
miejsce #10

Kesper

Kesper Dziadek Do Orzechów Z Pojemnikiem

69,99 zł59,00 zł-16%
miejsce #12

Reisenthel

Reisenthel Torba Thermoshopper Black Poliester 15 L (Rov7003)

169,00 zł152,90 zł-10%
miejsce #13

Orion

Orion Minutnik Kuchenny Timer Czasomierz Stoper Stalowy

39,99 zł35,99 zł-10%
miejsce #14

Lurch

Lurch Obierak do szparagów LU-00010618

149,90 zł137,90 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis na pyszne gołąbki bez zawijania, które w smaku bardzo przypominają tradycyjną wersję tego dania. Wystarczy do mięsnego farszu dodać posiekaną kapustę, cebulę i przyprawy, a całość ugotować w pomidorowym sosie.

Tak przygotowane fałszywe gołąbki możesz podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak zrobić gołąbki bez zawijania:

Przepis na fałszywe gołąbki bez zawijania

(porcja na ok. 14 gołąbków, czas przygotowania: ok. 1 godzina)

Fałszywe gołąbki gotowe. Smacznego!
Fałszywe gołąbki gotowe. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego np. łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 700 g kapusty pekińskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 łyżki mąki pszennej + mąką do obtoczenia gołąbków
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Jak zrobić gołąbki bez zawijania krok po kroku

  1. Posiekaj kapustę pekińską, posyp szczyptą soli i odstaw na bok.
  2. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju na złoty kolor
  3. Zmiel mięso w maszynce do mielenia na średnich oczkach.
  4. Dodaj do mięsa kapustę, podsmażoną cebulę, jajka, kasze manną, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, pieprz i łyżeczkę soli.
  5. Wyrób mięso rękami, aż będzie gładkie i zwarte.
  6. Podziel ciasto na 14 części, uformuj z nich kotlety i obtocz w mące pszennej
  7. Rozgrzej olej na patelni.
  8. Obsmaż każdego gołąbka i przełóż do dużego garnka.
  9. Zalej gołąbki wrzątkiem ( tak, by były przykryte), dodaj listki laurowe, ziele angielskie i czosnek granulowany.
  10. Gotuj ok. 30 min na małym ogniu.
  11. Wyjmij kotlety z wody do drugiego naczynia.
  12. Do wody dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  13. W małej miseczce rozmieszaj mąkę pszenną z zimną wodą i wlej do pomidorowego sosu. Dokładnie wymieszaj.
  14. Dopraw sos do smaku np. solą, pieprzem lub cukrem.
  15. Przełóż gołąbki ponownie do sosu pomidorowego i pogotuj całość jeszcze ok. 10 min, na małym ogniu.

Gotowe!

Zobacz w galerii krok po kroku, jak zrobić fałszywe gołąbki bez zawijania. Kliknij w zdjęcie

Przełóż gołąbki ponownie do sosu pomidorowego i pogotuj całość jeszcze ok. 10 min, na małym ogniu. Podawaj np. z ziemniakami lub z ryżem.

Fałszywe gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Fałszywe gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na błyskawiczny i smaczny obiad. Sprawdź, jak zrobić gołąbki - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie