VIII edycja Opolskiego Festiwalu Smaków rozpocznie się na opolskim Rynku już w piątek (26 sierpnia) happeningiem kulinarnym z udziałem zespołu Folk & Blues Conection, w trakcie którego rozpocznie się kilkunastogodzinne pieczenie ośmiusetkilowego byka!
W sobotę królować będą mięsne potrawy. Jedną z głównych atrakcji będzie pięciometrowe salami, przygotowane specjalnie na festiwal, a od godz. 15.00 skosztujemy pieczonego byka.
W niedzielę opolski Rynek opanuje kuchnia wegetariańska. Bitwę na patelnie stoczą Adriana Marczewska i Mariusz Szwed, znani z telewizyjnych programów kulinarnych.
Adriana przygotuje zupę tajską na mega patelni plenerowej, Mariusz - hiszpańską paellę z owocami morza.
Towarzyszyć im będzie Diana Volokhowa, która prowadzi warsztaty dla dzieci, a w tureckich tandyrach przygotuje wegetariańskie szaszłyki.
- Ta impreza ma być aktywnym piknikiem. Każdy kto przyjdzie na opolski Rynek, będzie mógł wziąć udział w przygotowywaniu składników na paellę. Chcemy żeby to była wspólna zabawa i żeby dzieci też poczuły klimat gotowania - mówi Mariusz Szwed.
Przez cały weekend gotowaniu towarzyszyć będzie muzyka oraz występy teatru szczudlarzy. Nie zabraknie porad dietetyków i lekarzy specjalistów ds. bezpieczeństwa mięsa, odbędą się pokazy sportów siłowych, ćwiczenia fitness, degustacje, animacje dla dzieci i pokazy filmowe, związane oczywiście z kulinariami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?