Szósta edycja Festiwalu Opolskich Smaków startuje w piątek 29 sierpnia i potrwa cały weekend.
W tym roku prym podczas imprezy będą wiedli opolscy blogerzy kulinarni, którzy przygotują dla mieszkańców smakołyki z najróżniejszych kuchni Europy.
- Przed nami trzy dni gotowania. W piątek pokażemy opolanom specjały kuchni polskiej, a w sobotę i niedzielę - europejskiej. Do pomocy zaprosiliśmy amatorów gotowania i blogerów kulinarnych z miast partnerskich Opola. Będzie degustacja i gotowanie na żywo - zapowiada Marta Wolna ze stowarzyszenia Opolska Blogosfera Kulinarna. - Serdecznie zapraszamy także na sobotni pokaz filmu "Niebo w gębie" - dodaje.
Jedną z atrakcji Festiwalu Opolskich Smaków będzie kulinarna bitwa
Oprócz tego na mieszkańców czeka w sobotę i niedzielę mnóstwo innych atrakcji: konkursy i zabawy dla całych rodzin, zajęcia kulinarne dla dzieci, występy, koncerty zespołów.
Kucharze podpowiedzą, jak przygotować wspaniałą dziczyznę, a Stowarzyszenie Konsorcjum Kołocza Śląskiego pokaże, jak upiec tradycyjny kołocz.
Jedną z atrakcji Festiwalu będzie także kulinarna bitwa, w której zmierzy się znany z "Hell's Kitchen" Adam Czapski i Adrian Feliks, szef kuchni, który wystąpił w programie "Top Chef". Tematem przewodnim tej rywalizacji będzie kluska śląska.
Na koniec imprezy rozstrzygniemy też plebiscyt na Opolski Smak 2014 na najpyszniejszą potrawę regionalną przygotowaną przez restauratorów. W trakcie Festiwalu można też będzie zrobić zakupy na Jarmarku Produktów i Potraw. Imprezę organizują prezydent Opola, "Nowa Trybuna Opolska", urząd marszałkowski i MDK.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?