Trzydniowy festiwal rozpocznie w piątkowe popołudnie happeningiem kulinarnym z udziałem zespołu „Folk&Blues Harmony”. Rozpocznie się wtedy kilkunastogodzinne pieczenie ośmiusetkilogramowego byka! Jak smakuje takie mięso, będzie można spróbować w sobotę.
W tym dniu rynek zmieni się w Mięsną Arenę, na której serwowane będą głównie specjały z wieprzowiny i wołowiny - kilka tysięcy porcji. Oczywiście - wszystko okraszone muzyką, występami artystycznymi i dodatkowymi atrakcjami.
Pokazom kulinarnym towarzyszyć będzie muzyka na żywo oraz konkursy z nagrodami.
Trzeciego dnia - w niedzielę - znani z telewizyjnych programów kulinarnych Adrianna Marczewska i Mariusz Szwed stoczą bitwę na patelnie. Mariusz Szwed zaserwuje opolanom potrawę rodem z Walencji, czyli paellę hiszpańską na bazie ryżu z warzywami.
Co się w niej znajdzie? Oczywiście - owoce morza, czyli krewetki, ośmiornice, kraby, langusty, homary, ostrygi, przegrzebki, kałamarnice i mątwy. Całość doprawiona pikantnie.
Za to Adrianna Marczewska przygotuje zupę tajską na bazie mleka kokosowego na słodko-kwaśno. Znajdzie się w niej makaron ryżowy, olej kokosowy, najróżniejsze rodzaje ryb i - jak w przypadku konkurenta - wszelkiego rodzaju owoce morza.
Atrakcją niedzieli będzie też pokaz gotowania w starożytnych piecach - tandyrach oraz warsztaty kulinarne dla dzieci.
Podczas festiwalu smaków aktywnie działać też będzie Stowarzyszenie Opolskie Lamy, które zaprasza do swojego namiotu najmłodszych - na bajki i animacje, a starszych - na filmy.
TAK BYŁO W 2015 ROKU
Program
Piątek
16.00- Warsztaty: Kuchnie Świata, Zdrowa Kuchnia, Odżywianie bez cukru
Namiot Filmowy:
16.00 - bajki dla dzieci i animacje; 18.00 - film „Cały ten cukier”; 20.30 - film „Smak curry”
20 .00- 22.00 - Pieczenie byka - happening kulinarny z zespołem „Folk & Blues Harmony”
Sobota
10.00- 10.30 - Oficjalne rozpoczęcie
10.30 - 12.00 - Koncert „Akord”
12.00 - 16.00 - Arena Folkloru - prezentacje opolskich zespołów ludowych
12.00 - 18.00 - Wszechnica Mięsnej Areny - prezentacje i konsultacje dietetyków, technologów żywienia, lekarzy, specjalistów ds. bezpieczeństwa mięsa
Arena Sportowa - sporty siłowe, animacje rekreacyjne, fitness
Arena Smaków - warsztaty kulinarne z mistrzami i zawodowymi kucharzami, prezentacje i degustacje
Wiejskie Smaki Areny - porady, prezentacje kół gospodyń
Arena dla dzieci - animacje plastyczne, zabawy ruchowe, ćwiczenia kulinarne
Kocioł Arena - gotowana strawa wieprzowa, poczęstunek
Byk z **rożna** - poczęstunek
Patelnia Arena - smażona strawa wieprzowa, poczęstunek
Mięsna Parada Areny z zespołem „Poznań Brass” i teatrem, „Z Głową w Chmurach”
Akcje happeningowe
15.00 - 16.00 - Ceremonia oficjalna z „Poznań Brass” i teatrem „Z Głową w Chmurach”, Zespół „Nysa”
16.00 - 17.00 - Koncert „Akord”
17.00 - 18.00 - Koncert „Bardowie”
18.00 - 19.00 - Konkursy
19.00 - 20.00 - Koncert „Bardowie”
Niedziela
11.00 - 14.00 - Warsztaty kulinarne dla dzieci; Pokaz gotowania w tandyrach
12.00 - 18.00 - Bitwa na patelnie
15.00 - Warsztaty: Food truck, Street food
16.00 - 17.30 - Występ Joanny Smajdor z zespołem
18.00 - Koncert Danuty i Żanety Plotnik - Two Smiles
Namiot Filmowy
14.00 - bajki dla dzieci oraz animacje, 18.00 -film „Chef”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?