Festiwal rozpocznie się w piątek, 25 sierpnia i potrwa trzy dni. To już dziewiąta edycja imprezy, która co roku przyciąga tłumy smakoszy.
- Zapraszamy nie tylko opolan - podkreśla prezydent Arkadiusz Wiśniewski. - Podczas festiwalu gotuje się i piecze tak smaczne rzeczy, że to się niesie pewnie na całą Polskę. Dlatego wszyscy ci, którzy cenią sobie dobry smak, lubią gotować, lubią próbować różne potrawy, powinni stawić się na Rynku.
Tematem przewodnim IX Festiwalu Opolskich Smaków będą smaki świata. Jako pierwszy pokaże je Adrian Feliks, który swoje umiejętności prezentował w programie Top Chef.
W Opolu zaprasza w piątek o 15.00, wtedy poprowadzi warsztaty pt. „Poznaj zalety ziół i przygotuj własną pizzę”. Wieczorem też będzie ciekawie, bo podczas oficjalnego otwarcia festiwalu o godz. 19.00, restauracja Rucola rozda 800 porcji pysznych, włoskich kanapek. Na scenie wystąpi An Dreo e Karina - jedyny na świecie cover duetu Al Bano i Romina Power.
Drugiego dnia festiwalu kuchnię świata przybliży nam Charles Daigneuault, znany z show MasterChef oraz blogerka Katarzyna Jankowska, czyli MAG. W niedzielę też wiele atrakcji, a na finał wystąpi zespół Carrantuohill.
W tym roku imprezie towarzyszy konkurs „Przepis na 800-lecie”.
- Do 25 sierpnia (piątek) czekamy na oryginalne przepisy, przygotowaliśmy bardzo atrakcyjne nagrody - zachęca Łukasz Śmierciak z Urzędu Miasta Opola.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?