Mięsa smażonego, pieczonego i gotowanego będzie można spróbować podczas festiwalowej soboty. W sumie zostanie przygotowanych kilka tysięcy porcji, m.in. pieczonego byka.
Oprócz tego w ramach Wszechnicy Mięsnej Areny zaplanowano prezentacje popularnonaukowe i konsultacje dietetyków, technologów żywienia, lekarzy, specjalistów ds. bezpieczeństwa mięsa i systemów jakości.
W programie są także warsztaty kulinarne z udziałem mistrzów i kucharzy zawodowych, porad udzielać będą też gospodynie.
Nie zabraknie konkursów i muzyki. Oficjalne otwarcie imprezy w sobotę o godz. 10.00, a od 12.00 do 18.00 - spotkania, degustacje i mięsna parada z udziałem teatru szczudlarzy i orkiestry z Poznania, po 18.00 - konkursy i kolejne koncerty.
W niedzielę bitwę na dwie patelnie stoczą Adrianna Marczewska i Mariusz Szwed, znani z telewizyjnych programów kulinarnych. On przygotuje paellę hiszpańską, ona - zupę tajską. Będzie ich można podglądać w pracy od 12.00 do 18.00
Od 11.00 do 14.00 odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i pokaz gotowania w starożytnych piecach - tandyrach; od 15.00 w programie warsztaty food truck i street food. Od 16.00 - koncerty, a o 14.00 w namiocie filmowym bajki dla dzieci, o 18.00 - film „Chef”.
TAK BYŁO W 2015 ROKU
Program
Sobota
10.00- 10.30 - Oficjalne rozpoczęcie
10.30 - 12.00 - Koncert „Akord”
12.00 - 16.00 - Arena Folkloru - prezentacje opolskich zespołów ludowych
12.00 - 18.00 - Wszechnica Mięsnej Areny - prezentacje i konsultacje dietetyków, technologów żywienia, lekarzy, specjalistów ds. bezpieczeństwa mięsa
Arena Sportowa - sporty siłowe, animacje rekreacyjne, fitness
Arena Smaków - warsztaty kulinarne z mistrzami i zawodowymi kucharzami, prezentacje i degustacje
Wiejskie Smaki Areny - porady, prezentacje kół gospodyń
Arena dla dzieci - animacje plastyczne, zabawy ruchowe, ćwiczenia kulinarne
Kocioł Arena - gotowana strawa wieprzowa, poczęstunek
Byk z **rożna** - poczęstunek
Patelnia Arena - smażona strawa wieprzowa, poczęstunek
Mięsna Parada Areny z zespołem „Poznań Brass” i teatrem, „Z Głową w Chmurach”
Akcje happeningowe
15.00 - 16.00 - Ceremonia oficjalna z „Poznań Brass” i teatrem „Z Głową w Chmurach”, Zespół „Nysa”
16.00 - 17.00 - Koncert „Akord”
17.00 - 18.00 - Koncert „Bardowie”
18.00 - 19.00 - Konkursy
19.00 - 20.00 - Koncert „Bardowie”
Niedziela
11.00 - 14.00 - Warsztaty kulinarne dla dzieci; Pokaz gotowania w tandyrach
12.00 - 18.00 - Bitwa na patelnie
15.00 - Warsztaty: Food truck, Street food
16.00 - 17.30 - Występ Joanny Smajdor z zespołem
18.00 - Koncert Danuty i Żanety Plotnik - Two Smiles
Namiot Filmowy
14.00 - bajki dla dzieci oraz animacje, 18.00 -film „Chef”
Organizatorami są miasto Opole i nto.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?