Festiwal Opolskich Smaków. W sobotę dzień mięsny, w niedzielę bitwa na patelnie

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
W niedzielę bitwę na dwie patelnie stoczą Adrianna Marczewska i Mariusz Szwed, znani z telewizyjnych programów kulinarnych. Ona przygotuje zupę tajską, on hiszpańską paellę.
W niedzielę bitwę na dwie patelnie stoczą Adrianna Marczewska i Mariusz Szwed, znani z telewizyjnych programów kulinarnych. Ona przygotuje zupę tajską, on hiszpańską paellę. Archiwum
W sobotę bohaterem Festiwalu Opolskich Smaków będzie mięso, a w niedzielę - kuchnia wegetariańska. Organizatorzy zapraszają na opolski Rynek.

Mięsa smażonego, pieczonego i gotowanego będzie można spróbować podczas festiwalowej soboty. W sumie zostanie przygotowanych kilka tysięcy porcji, m.in. pieczonego byka.

Oprócz tego w ramach Wszechnicy Mięsnej Areny zaplanowano prezentacje popularnonaukowe i konsultacje dietetyków, technologów żywienia, lekarzy, specjalistów ds. bezpieczeństwa mięsa i systemów jakości.

W programie są także warsztaty kulinarne z udziałem mistrzów i kucharzy zawodowych, porad udzielać będą też gospodynie.

Nie zabraknie konkursów i muzyki. Oficjalne otwarcie imprezy w sobotę o godz. 10.00, a od 12.00 do 18.00 - spotkania, degustacje i mięsna parada z udziałem teatru szczudlarzy i orkiestry z Poznania, po 18.00 - konkursy i kolejne koncerty.

W niedzielę bitwę na dwie patelnie stoczą Adrianna Marczewska i Mariusz Szwed, znani z telewizyjnych programów kulinarnych. On przygotuje paellę hiszpańską, ona - zupę tajską. Będzie ich można podglądać w pracy od 12.00 do 18.00

Od 11.00 do 14.00 odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i pokaz gotowania w starożytnych piecach - tandyrach; od 15.00 w programie warsztaty food truck i street food. Od 16.00 - koncerty, a o 14.00 w namiocie filmowym bajki dla dzieci, o 18.00 - film „Chef”.

TAK BYŁO W 2015 ROKU

Blogerzy kulinarni i miłośnicy tradycyjnej kuchni już po bitwie.

Bitwa kulinarna, czyli blogerzy kontra gospodynie

Program

Sobota

10.00- 10.30 - Oficjalne rozpoczęcie

10.30 - 12.00 - Koncert „Akord”

12.00 - 16.00 - Arena Folkloru - prezentacje opolskich zespołów ludowych

12.00 - 18.00 - Wszechnica Mięsnej Areny - prezentacje i konsultacje dietetyków, technologów żywienia, lekarzy, specjalistów ds. bezpieczeństwa mięsa

Arena Sportowa - sporty siłowe, animacje rekreacyjne, fitness

Arena Smaków - warsztaty kulinarne z mistrzami i zawodowymi kucharzami, prezentacje i degustacje

Wiejskie Smaki Areny - porady, prezentacje kół gospodyń

Arena dla dzieci - animacje plastyczne, zabawy ruchowe, ćwiczenia kulinarne

Kocioł Arena - gotowana strawa wieprzowa, poczęstunek

Byk z **rożna** - poczęstunek

Patelnia Arena - smażona strawa wieprzowa, poczęstunek

Mięsna Parada Areny z zespołem „Poznań Brass” i teatrem, „Z Głową w Chmurach”

Akcje happeningowe

15.00 - 16.00 - Ceremonia oficjalna z „Poznań Brass” i teatrem „Z Głową w Chmurach”, Zespół „Nysa”

16.00 - 17.00 - Koncert „Akord”

17.00 - 18.00 - Koncert „Bardowie”

18.00 - 19.00 - Konkursy

19.00 - 20.00 - Koncert „Bardowie”

Niedziela

11.00 - 14.00 - Warsztaty kulinarne dla dzieci; Pokaz gotowania w tandyrach

12.00 - 18.00 - Bitwa na patelnie

15.00 - Warsztaty: Food truck, Street food

16.00 - 17.30 - Występ Joanny Smajdor z zespołem

18.00 - Koncert Danuty i Żanety Plotnik - Two Smiles

Namiot Filmowy

14.00 - bajki dla dzieci oraz animacje, 18.00 -film „Chef”

Organizatorami są miasto Opole i nto.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska