FESTIWAL SMAKÓW OPOLE. Jak zrobić pizzę na przystawkę?

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Jak zrobić dobrą pizzę? Można się tego dowiedzieć na festiwalu smaków, który właśnie rusza na Rynku w Opolu. Impreza przez cały weekend! Musisz tam być!
Jak zrobić dobrą pizzę? Można się tego dowiedzieć na festiwalu smaków, który właśnie rusza na Rynku w Opolu. Impreza przez cały weekend! Musisz tam być! Slawomir Mielnik
We włoskim stylu rozpoczął się IX Festiwal Opolskich Smaków na Rynku w Opolu - pizzą, crostini, makaronem aglio olio e peperoncino.

Rozwałkujcie dobrze ciasto, nie kładźcie zbyt wielu składników, bo zrobi się z tego zakalec, albo jedna wielka ciapa - instruował uczestników rodzinnych warsztatów z robienia pizzy Adrian Feliks, znany z telewizyjnego programu Top Chef.

- Pizza w piecu siedzi krótko, więc składniki muszą być pokrojone drobno - dodał.

WEEKEND W OPOLU PEŁEN IMPREZ. Sprawdź szczegóły!
3,5-letnia Ania Tereba z zapałem zabrała się za własną pizzę.

- W domu też pomaga w kuchni. Jej ulubiona potrawa to pierogi robione z babcią - mówiła mama dziewczynki. 7-latce, Magdzie Korbańskiej, pomagała mama Anna. Ich pizza była w kształcie serca, z papryką, salami, cebulą.

Małgorzata Zakrzewska zdecydowała się na pizzę warzywną z zielonym sosem i czerwoną cebulą. - Mam nadzieję, że będzie dobra - mówiła podekscytowana.

Pizzowe warsztaty poprzedzają oficjalne otwarcie IX Festiwalu Opolskich Smaków. Wieczorem zaserwowanych zostanie 800 porcji (z okazji jubileuszu 800-lecia miasta) crostini oraz makaron aglio olio e peperoncino, czyli także potrawy w stylu włoskim.

Festiwal potrwa na opolskim Rynku przez trzy dni. Chodniki wokół ratusza zastawione są foodtruckami i budkami z rękodziełem, upominkami oraz - jak na festiwal smaków przystało - przysmakami.

Można kupić np. litewski kwas chlebowy, tradycyjnie robione pieczywo, wędliny, miody, przetwory.

Na uczestników czekają warsztaty, pokazy, spotkania i porcja dobrej muzyki.

Co jeszcze dziś w festiwalowym programie?
godz. 17.00 - Restauracja Rucola zaprasza na wspólne gotowanie
Jak przygotować chrupiącą PIZZĘ dla każdego - opowie Adrian Feliks uczestnik Top Chef Polska

godz. 19.00 - Oficjalne otwarcie IX Festiwal Opolskich Smaków - 800 porcji crostini oraz makaron aglio olio e peperoncino na 800-lecie Opola

godz. 19.30 - Koncert zespołu ANDREO e KARINA - największe przeboje włoskiej pary Al Bano & Romina Power - „Felicita”

godz. 21.00 - Muzyczne smaki z DJ Grand F

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska