Festiwal Wege 2019 Opole. W niedzielę, 24 listopada w Talentowni. Wstęp wolny

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Uczestnicy festiwalu mogą liczyć na popróbowanie wegańskiego jedzenia, kupienie zdrowych produktów spożywczych, ekologicznych ozdób i ubrań.
Uczestnicy festiwalu mogą liczyć na popróbowanie wegańskiego jedzenia, kupienie zdrowych produktów spożywczych, ekologicznych ozdób i ubrań. Pawel Wisniewski/zdj.ilustracyjne
Kilkunastu wystawców, wegańskie jedzenie, stoiska ze zdrową żywnością, ekobiżuterią i ekoubraniami, warsztaty i prelekcje, malowanie buziek - to plan festiwalu, który odbędzie się w niedzielę w godzinach od 10 do 17 w siedzibie Talentowni (budynek Toropolu) w Opolu.

Organizatorzy - opolanin Ryszard Piotr, Cascara i Fundacja Kwitnące Talenty - zapraszają 24 listopada w niedzielę w godzinach 10 - 17 do Talentowni (wejście od frontu budynku Toropolu).

- Zaprosiliśmy ponad 20 wystawców: producentów zdrowej żywności, firmy gastronomiczne, ale też organizacje prozwierzęce - mówi weganin Ryszard Piotr.

Uczestnicy festiwalu mogą liczyć na popróbowanie wegańskiego jedzenia, kupienie zdrowych produktów spożywczych, ekologicznych ozdób i ubrań.

Festiwal Wege 2019 Opole - wystawcy:

  • Magdalena Dulska - blogerka, promotorka zdrowego stylu życia, prezenterka radiowa. Od 2 lat sprzedaje online w swoim sklepie internetowym, zdrowe polskie nutraceutyki.
  • Grzegorz Śleziak - polski Amisz - przyjedzie ze swoimi octami i mleczkami z curkumy i imbiru oraz wodą z kokosa
  • Akara - z kuchnią indyjską (słonymi i słodkimi przekąskami)
  • Wagnerówka - ekorolnik (warzywa, mąki, przetwory i coś do przekąszenia)
  • Studio Food-Florystyki Pyszny Bukiet
  • TOM-Sid - biżuteria
  • Boromir - ekobiżuteria i sosy
  • Smaki Gai - bezglutenowe naleśniki z różnymi wegańskimi farszami do wyboru
  • Pracownia Boszko - odzież
  • Iodica.pl - stoisko z stewią i jodem rekomendowanym dla wegan
  • Pink Planter - zielone stoisko
  • Phenomeno - możliwość odbicia szablonów promujących weganizm na t-shirtach czy torbach pod okiem Gosi Kulczyckiej
  • Herbaciarnia Masala
  • VEGEPIC Opolska Manufaktura smaku
  • Zdrowy skład - sklep ze zdrową żywnością
  • Wegeneracja
  • Avocado ze Strzelec Opolskich
  • Talentownia
  • Otwarte Klatki

- Naszym celem jest rozszerzenie świadomości niejedzenia mięsa, zapoznanie ludzi z tym, że kuchnia wegańska nie jest skomplikowana, a może być bardzo smaczna - kontynuuje Ryszard Piotr.

On sam od 17 lat nie je mięsa. - Nie biorę udziału w dręczeniu i torturowaniu zwierząt. Wiem, że mięso nie jest naturalnym pokarmem człowieka. Ani nasz układ trawienny, ani zęby, ani poziom kwasu solnego nie wskazuje na to, że człowiek powinien jeść mięso. Różnimy się od drapieżników także długością jelita (one mają je dużo krótsze) i z tego powodu w naszym organizmie mięso - wcześniej poddane obróbce termicznej - po prostu gnije - przekonuje Ryszard Piotr.

Współorganizator festiwalu zapewnia, że wegańska dieta połączona, że zdrowym style życia (m.in. morsowaniem) sprawia, że czuje się bardzo dobrze, a nie odwiedza lekarzy.

- Wiele osób zauważa, że jak obje się mięsem na grillu, to potem czuje się ociężale. Na jednej z uroczystości rodzinnych byłem jedynym weganinem i kiedy po jedzeniu wszyscy poukładali się do snu, to ja - po grillowanej cukinii - poszedłem z dziećmi grać w piłkę. Jako jedyny dorosły i najstarszy w tym gronie - wyjaśnia Ryszard Piotr, który sam piecze chleb, robi humusy z roślin strączkowych, a na ich bazie sosy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska