Na niespodziewane przyjście gości lub gdy sami chcemy miło spędzić wieczór, jedząc coś innego niż zwykłą kanapkę. To będzie w sam raz!

Nazwa finger food nawiązuje do sposobu jedzenia – bez użycia sztućców. Co ciekawe, w krajach azjatyckich tego typu potrawy są podawane również jako dania główne. W Europie przyjęło się, że finger food to po prostu przekąski jadane
podczas przyjęć. Najbardziej popularnymi przekąskami są koreczki przyrządzone z kabanosów, żółtego sera i warzyw. Często dodajemy również tradycyjne krakersy. Mając jedynie kilka minut, można przygotować naprawdę pyszne i piękne przekąski. Oto, co polecamy.

PRZEPIS

  • Składniki:

Kilka łyżek twarogu
Ząbek czosnku
Kilka gałązek szczypioru
Kilka czarnych oliwek
Kilka pomidorków koktajlowych
Sól, pieprz do smaku

  • Przygotowanie:

Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną
oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.