Fit-obiad pani Gosi

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic proponuje udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora.

Rada:

Jeśli królik jest świeży, to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc. Mięso mrożone natomiast już skruszało.

- Szkoda, że tak rzadko jemy królicze mięso. Jest bardzo chude i zdrowe. - pisze pani Małgosia -
Dawniej mój tata hodował króliki. Wtedy było mi żal swoich milusińskich, dziś tęsknię za nimi... na swoim talerzu.
Zwykle pani Gosia kupuje królika od zaprzyjaźnionego gospodarza, ale mięso to można też kupić, najczęściej mrożone, w supermarketach.
A oto przepis na dieta-obiad ze zdrowego mięsa kurczaka:

Składniki (1 porcja):

Udko z królika,
1,5 kieliszka białego wina,
2 szklanki kwaśnego mleka albo maślanki (jeśli mięso jest świeże i nie było mrożone),
2 białe cebule,
olej rzepakowy,
sól, pieprz.
3 ziarna ziela angielskiego,
1 kulka jałowca,
2 liście laurowe,
gałązka rozmarynu, tymianek, majeranek,
2 ząbki czosnku
Poza tym:
Na puree ziemniaczane: dowolna ilość ziemniaków (u mnie 2), świeża
szałwia (1 listek na 1 ziemniaka), łyżka masła, sól, pieprz
Na surówkę:2 marchewki, 1 mały por, 1 kwaśne jabłko, 1 łyżka jogurtu, sól, pieprz.

Wykonanie:

Mięso królika (jeśli nie jest mrozone) najpierw przez minimum godzinę maczamy w maślance. Następnie królika należy posypać solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju. Gdy będzie rumiany, przełożyć go do garnka.
Na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić cebulę i wlać kieliszek białego wina. Zredukować. Całość wlać do garnka z udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec.
Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h.

Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem.

Surówka: Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, por drobno kroimy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce, wszystko mieszamy i dodajemy jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Udko wykładamy na talerz, podajemy z ziemniakami, surówką, całość polewamy
sosem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska