Fit-pieczywo

M.Admaska
M.Admaska
Już chyba zdrowiej się nie da - twierdzi Małgorzata Adamska z Opola.

Do miseczki wrzuciłam co tam miałam pod ręką (patrz przepis) zamieszałam, dodałam wody żeby składniki napęczniały z dumy jakie to one są zdrowe i takie coś powędrowało do piekarnika. - opisuje dalej.- Zajadałam się jeszcze gorącym najzdrowszym "chlebkiem" jaki jadłam. Mocno orzechowy, przepyszny z grillowanym kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą.

Składniki

1 szklanka pestek słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szkl orzechów laskowych
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 1/2 szklanki wody

Wykonanie

W większej misce mieszamy suche składniki a w mniejszej mokre. Wodę wymieszaną z miodem i olejem przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny do spęcznienia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej składniki. Dokładnie wyrównujemy i uklepujemy. Chlebek powinien mieć około 5 cm. wysokości.
Wkładamy do piekarnika na 20 minut, po tym czasie wyciągamy chleb z formy, odklejamy papier do pieczenia i po raz kolejny wkładamy do piekarnika (do góry nogami) na około 50 minut (do zezłocenia skórki). Studzimy przed pokrojeniem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska