Do miseczki wrzuciłam co tam miałam pod ręką (patrz przepis) zamieszałam, dodałam wody żeby składniki napęczniały z dumy jakie to one są zdrowe i takie coś powędrowało do piekarnika. - opisuje dalej.- Zajadałam się jeszcze gorącym najzdrowszym "chlebkiem" jaki jadłam. Mocno orzechowy, przepyszny z grillowanym kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą.
Składniki
1 szklanka pestek słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szkl orzechów laskowych
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 1/2 szklanki wody
Wykonanie
W większej misce mieszamy suche składniki a w mniejszej mokre. Wodę wymieszaną z miodem i olejem przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny do spęcznienia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej składniki. Dokładnie wyrównujemy i uklepujemy. Chlebek powinien mieć około 5 cm. wysokości.
Wkładamy do piekarnika na 20 minut, po tym czasie wyciągamy chleb z formy, odklejamy papier do pieczenia i po raz kolejny wkładamy do piekarnika (do góry nogami) na około 50 minut (do zezłocenia skórki). Studzimy przed pokrojeniem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?