Błonnik to włókno składające się z celulozy, pektyny. Zawiera go żywność pochodzenia roślinnego.
Jego brak prowadzi do zaparć, bólów brzucha. Może być jedną z przyczyn cukrzycy, chorób serca, raka jelita grubego.
- Bez błonnika układ pokarmowy człowieka nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować - podkreśla Danuta Henzler, ordynator pododdziału gastroenterologii oddziału chorób wewnętrznych Szpitala Wojewódzkiego w Opolu. - Dzięki niemu pokarm po spożyciu szybciej się przemieszcza. Nie dochodzi do zalegania niestrawionych resztek w jelitach, krwi.
Są dwa podstawowe źródła błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Ten pierwszy występuje w pieczywie wieloziarnistym, płatkach owsianych, nasionach roślin strączkowych, większości owoców i warzyw.
Błonnik rozpuszczalny znajdziemy w ryżu, otrębach, orzechach i truskawkach. Głównym źródłem obu są otręby i pełne ziarna zbóż. Szczególnie dobrym dostawcą błonnika są suszone owoce. Dla zdrowia oba rodzaje są jednakowo ważne.
Błonnik ma też inne dobroczynne działanie. Pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego, utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i obniżeniu poziomu cukru, jeśli jest za wysoki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?