Gdzie robią najlepsze w Polsce masło i ser? W oleskiej mleczarni

Mirosław Dragon
Gdzie robią najlepsze w Polsce masło i ser? W oleskiej mleczarniWilhelm Beker, prezes OSM Olesno może mieć powody do radości - masło i twaróg produkowane w oleskiej mleczarni uzyskały prestiżowe wyróżnienia.
Gdzie robią najlepsze w Polsce masło i ser? W oleskiej mleczarniWilhelm Beker, prezes OSM Olesno może mieć powody do radości - masło i twaróg produkowane w oleskiej mleczarni uzyskały prestiżowe wyróżnienia. Mirosław Dragon
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie zdobyła dwa certyfikaty jakości „Doceń polskie” oraz tytuł Top Produkt.

 

Specjaliści z branży spożywczej wyróżnili masło ekstra z Olesna i ser twarogowy półtłusty z Olesna.

- Do audytu przystąpiło 75 firm z całej Polski. Prestiżowe znaki jakości otrzymały tylko wyróżniające się produkty spożywcze - mówi Wilhelm Beker, prezes mleczarni w Oleśnie.

 

Certyfikaty przyznawane w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” propagują rodzimą żywność najwyższej jakości.

Program realizowany jest od 2011 roku.

Patronat honorowy sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Eksperci komisji zbadali ponad dwieście wyrobów 75 producentów żywności.

Przyznawali punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Za każdą z tych trzech cech można zdobyć noty w skali od 1 do 10.

Certyfikatem „Doceń polskie” premiowane są produkty, które uzyskają minimum 7,5 punktu, natomiast żywność z najwyższą możliwą liczbą 10 punktów jest honorowana dodatkowo tytułem Top Produkt.

 

 

Najwyższe oceny otrzymały właśnie masło i twaróg z oleskiej mleczarni.

- Certyfikaty jakości nadawane są na 2-letni okres, po tym czasie producent może zgłosić nagrodzony wcześniej produkt do powtórnej oceny - mówi Wilhelm Beker. - Dla nas właśnie to jest najważniejsze: że eksperci z branży spożywczej regularnie testują nasze produkty i oceniają nas. Ocena ekspertów jest dla nas ważniejsza od nagród, ponieważ jest to gwarancja dobrej jakości dla naszych klientów.

 

- Tytuł Top Produkt jest zarezerwowany dla artykułów spożywczych najwyższej jakości - podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. - Certyfikat „Doceń polskie”, jest nadawany za konkretny produkt, a nie całokształt działalności firmy. Jest to wskazówka dla konsumentów poszukujących dobrej, polskiej żywności. Rekomendacjom ekspertów można zaufać

 

Przewodniczącym komisji ekspertów był Mirosław Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska