Gdzie robią najlepsze w Polsce masło i ser? W oleskiej mleczarni

Mirosław Dragon
Gdzie robią najlepsze w Polsce masło i ser? W oleskiej mleczarniWilhelm Beker, prezes OSM Olesno może mieć powody do radości - masło i twaróg produkowane w oleskiej mleczarni uzyskały prestiżowe wyróżnienia.
Gdzie robią najlepsze w Polsce masło i ser? W oleskiej mleczarniWilhelm Beker, prezes OSM Olesno może mieć powody do radości - masło i twaróg produkowane w oleskiej mleczarni uzyskały prestiżowe wyróżnienia. Mirosław Dragon
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie zdobyła dwa certyfikaty jakości „Doceń polskie” oraz tytuł Top Produkt.

 

Specjaliści z branży spożywczej wyróżnili masło ekstra z Olesna i ser twarogowy półtłusty z Olesna.

- Do audytu przystąpiło 75 firm z całej Polski. Prestiżowe znaki jakości otrzymały tylko wyróżniające się produkty spożywcze - mówi Wilhelm Beker, prezes mleczarni w Oleśnie.

 

Certyfikaty przyznawane w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” propagują rodzimą żywność najwyższej jakości.

Program realizowany jest od 2011 roku.

Patronat honorowy sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Eksperci komisji zbadali ponad dwieście wyrobów 75 producentów żywności.

Przyznawali punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Za każdą z tych trzech cech można zdobyć noty w skali od 1 do 10.

Certyfikatem „Doceń polskie” premiowane są produkty, które uzyskają minimum 7,5 punktu, natomiast żywność z najwyższą możliwą liczbą 10 punktów jest honorowana dodatkowo tytułem Top Produkt.

 

 

Najwyższe oceny otrzymały właśnie masło i twaróg z oleskiej mleczarni.

- Certyfikaty jakości nadawane są na 2-letni okres, po tym czasie producent może zgłosić nagrodzony wcześniej produkt do powtórnej oceny - mówi Wilhelm Beker. - Dla nas właśnie to jest najważniejsze: że eksperci z branży spożywczej regularnie testują nasze produkty i oceniają nas. Ocena ekspertów jest dla nas ważniejsza od nagród, ponieważ jest to gwarancja dobrej jakości dla naszych klientów.

 

- Tytuł Top Produkt jest zarezerwowany dla artykułów spożywczych najwyższej jakości - podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. - Certyfikat „Doceń polskie”, jest nadawany za konkretny produkt, a nie całokształt działalności firmy. Jest to wskazówka dla konsumentów poszukujących dobrej, polskiej żywności. Rekomendacjom ekspertów można zaufać

 

Przewodniczącym komisji ekspertów był Mirosław Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3