Tajemnica ich smaku tkwi w tym, że dodaję do ciasta odrobinę własnoręcznie wykonanego cukru waniliowego - zdradza pani Ela z Nysy.

Domowy cukier waniliowy robię, mieszając nasiona z jednej laski wanilii z dwiema szklankami drobnego cukru - wyjaśnia czytelniczka. - Wsypuję tę mieszankę do słoika i wykorzystuję do wypieków, robienia twarogu na słodko, no i do gofrów.

Do pełni lata, kiedy to smakiem gofrów będziemy się delektować, spacerując po deptakach w miejscowościach wypoczynkowych, pozostało sporo czasu. Więc posmakujemy gofrów wedle receptury pani Eli.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki:

> 2 jajka
> odrobina oleju do smarowania gofrownicy
> 3 łyżki stopionego masła
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 2 szklanki mleka
> 2 szklanki mąki
> 2 łyżki domowego cukru waniliowego, sól

Poza tym:
> ulubiona marmolada czy dżem, bita śmietana, sezonowe owoce (teraz np. pokrojone w kostkę jabłka wymieszane z cynamonem)

Sposób przygotowania:

> Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę.
> Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, roztopionym letnim masłem, proszkiem do pieczenia, mlekiem, szczyptą soli.
> Następnie delikatnie dodajemy ubitych białek. Powinno nam wyjść ciasto bardziej gęste niż naleśnikowe.
> Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem (tylko przed nalaniem pierwszej porcji ciasta) i rozgrzewamy. Nalewamy ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię. Smażymy w gofrownicy na złotobrązowy kolor.
> Smarujemy ulubionym dżemem, dodajemy owoce lub po prostu - posypujemy cukrem pudrem.