Gospodynie z Chrząstowic upiekły 60 blach pierników

Natalia Popczyk
Natalia Popczyk
fot. Andrzej Jagiełła
Dwudziestokilogramowy worek mąki wymieszały z 10 kilogramami cukru, do tego dodały 10 kilo masła, margaryny i smalcu. Dokładnie wymieszały z 50 jajkami i połączyły z miodem i bakaliami. Ciasto było gotowe.

Od kilku lat gospodynie z chrząstowickiej gminy spotykają się przed świętami w wiejskiej sali, by wspólnie piec pierniki.

- Jest to okazja do spędzenia wspólnie kilku godzin i jednocześnie zrobienia czegoś pożytecznego - mówi Helena Rogacka, wójt gminy. - Upieczone pierniki trafią między innymi na stół wieczerzy wigilijnej dla samotnych z całej gminy oraz do paczek, które przygotowujemy dla chorych i ubogich.

Przepis na pierniki Anny Szwuger
1. Kilogram cukru zarumienić na patelni i dodać 1 szklankę czerwonego wina i 2 kostki palmy.
2. Zagnieść 2 kilogramy mąki z 4 jajami, rodzynki, migdały, zmielonymi goździkami i bakaliami dodać przyprawę do piernika, łyżkę kawy i cynamonu, pół litra maślanki (rozpuścić w niej 2 łyżki amoniaku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i łyżkę sody).
Całość dokładnie zagnieść i pozostawić na noc.
3. Pierniki wykrawać grubsze, nie piec za długo i jeszcze ciepłe lukrować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska