4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Imponujące samochody retro zjechały na Noc Muzeów w Kartuzach

Imponujące samochody retro zjechały na Noc Muzeów w Kartuzach

Niedziela na targowisku rolniczym w Sławnie bardzo udana. Zdjęcia

Niedziela na targowisku rolniczym w Sławnie bardzo udana. Zdjęcia

Polecamy

Wolność słowa według Małgorzaty Besz-Janickiej. Komentarz Mateusza Majnusza

Wolność słowa według Małgorzaty Besz-Janickiej. Komentarz Mateusza Majnusza

Odkomarzanie działki a regulamin ROD. Lepiej go sprawdź, aby uniknąć kłopotów

Odkomarzanie działki a regulamin ROD. Lepiej go sprawdź, aby uniknąć kłopotów

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja