Grzyby jadane w zestawieniu z ich trującymi odpowiednikami można jeszcze dziś oglądać podczas "żywej" wystawy zorganizowanej w opolskim sanepidzie z okazji jego dziewiątych dni otwartych.
Żeby się nie pomylić dobrze zbierać grzyby tzw. rurkowe, czyi borowiki czy maślaki. - Nawet ich trujące odpowiedniki nie są na tyle toksyczne, żeby kogoś zabić - zapewnia Alicja Wasilewska.
Mimo to w przypadku nudności, ból brzucha, wymioty natychmiast należy udać się do lekarza.
- Oczywiście może okazać się, że złe samopoczucie to zwykła niestrawność, ale lepiej nie ryzykować - mówi grzyboznawca.
Zbierając grzyby powinniśmy też pamiętać, aby zbierać całe owocniki - delikatnie je wykręcając.
- Wtedy najłatwiej sprawdzić czy grzyb jest trujący. Pomyłkom sprzyja zbieranie samych kapeluszy bo te w przypadku gatunków trujących i jadalnych bywają identyczne- mówi Wasilewska.
Szczególną ostrożność trzeba zachować zbierając także popularne kanie bo niektóre muchomory jadowite łudząco je przypominają.
Porównanie grzybów jadalnych i trujących można znaleźć na stronie www.wsse.opole.pl.
Więcej w środowym wydaniu Nowej Trybuny Opolskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?