Gulasz wegetariański z dodatkiem 
soczewicy

Bil
Fot. SXC
Poznajcie kolejny przepis "Opolskich smaków".

Składniki

2 puszki pomidorów krojonych, 5 dużych ziemniaków, 3 świeże marchewki, 4 łyżki soczewicy, 1 duża papryka, pół cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, oregano, papryka ostra - do smaku.

Przygotowanie

Na dużej patelni typu wok, na oliwie, lekko podsmażamy pół skrojonej cebulki i ząbek czosnku.

Następnie na patelnię wlewamy dwie puszki pomidorów, doprawiamy ulubionymi przyprawami i mocno podgrzewamy.

W tym czasie płuczemy i obieramy ziemniaki, paprykę oraz marchewki i kroimy je w kostkę lub talarki. Do gotujących się pomidorów dodajemy warzywa, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 min aż do ugotowania warzyw.
Na koniec dodajemy soczewicę i zostawiamy ją jeszcze pod przykryciem przez 7 minut. Gotowe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska