Gulasz węgierski na obiad. Przepis na rozgrzewające danie z wieprzowiny. Mięso rozpływa się w ustach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pysznym i rozgrzewającym posiłkiem na jesień i zimę będzie gulasz węgierski na bazie wieprzowiny, pieczarek i papryki.
Pysznym i rozgrzewającym posiłkiem na jesień i zimę będzie gulasz węgierski na bazie wieprzowiny, pieczarek i papryki. 123rf.com/vicushka
Gulasz węgierski to pożywny mięsny posiłek najczęściej na bazie wieprzowiny i pieczarek. Można je podawać z ugotowanymi ziemniakami. Sekret idealnego gulaszu po węgiersku tkwi w duszeniu mięsa i doprawieniu go mieloną papryką. Podpowiadamy, jak zrobić dobry gulasz węgierski.

W skrócie

Dania z wieprzowiny najczęściej przygotowuje się z dodatkiem warzyw lub grzybów leśnych. W wersji całorocznej sięga się po pieczarki albo namoczone suszone grzyby. Gulasz najczęściej przygotowuje się z łopatki lub karkówki. Warto zapamiętać, że do duszenia można też dodawać boczek lub żeberka. Mięso wieprzowe najlepiej dusić do momentu, aż będzie miękkie.

Przepis na gulasz po węgiersku

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym około 1,5 godziny duszenia mięsa).

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej lub karkówki,
  • 2 cebule,
  • 30 g smalcu lub oleju,
  • 10 ml oleju,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka,
  • 30 g mielonej słodkiej papryki,
  • 10 g mielonej ostrej papryki,
  • 400 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10 g koncentratu pomidorowego,
  • 10 ml sosu sojowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 150 g pieczarek,
  • do smaku: sól i pieprz.

Jak zrobić domowy gulasz węgierski?

Przygotowanie:

  1. Mięso wieprzowe należy pokroić w kostkę o boku około 2 cm.
  2. Następnie cebulę należy obrać, posiekać i razem z wieprzowiną przesmażyć na smalcu lub oleju na złoty kolor.
  3. W międzyczasie należy obrać marchewkę i pokroić ją w plastry, a paprykę pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa należy przesmażyć chwilę z wieprzowiną i cebulą.
  4. Kolejnym krokiem jest doprawienie gulaszu węgierskiego z warzywami słodką i mieloną papryką.
  5. Następnie mięso należy delikatnie posolić i zalać 150 ml bulionu lub rosołu. Do bulionu trzeba dodać liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy i posiekany czosnek.
  6. Całość należy gotować około 1 godziny. Jeśli mięso nie jest wystarczająco miękkie, to należy przykryć je i dusić jeszcze 30 minut.
  7. W tym czasie należy obrać i pokroić pieczarki w plastry. Następnie przesmażyć je na złoto na łyżce oleju.
  8. Na koniec gulasz węgierski należy przyprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem oraz połączyć z przesmażonymi pieczarkami. Gulasz węgierski jest gotowy do podania.
  9. Jeśli uważasz, że gulasz jest za rzadki, to można zagęścić go tradycyjną zasmażką na bazie smalcu i mąki.

Z czym podawać gulasz węgierski?

Gulasz węgierski często serwowany jest plackiem ziemniaczanym jako placek po węgiersku. Danie należy obficie polać mięsnym sosem. W warunkach domowych proponujemy zrobić średniej wielkości placki ziemniaczane. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że zostaną równo usmażone. Tradycyjnemu gulaszowi węgierskiemu towarzyszy dodatek kiszonych ogórków, a także purée ziemniaczane, ugotowana kasza gryczana lub frytki. Świetnym wyborem będą też kopytka lub kluski śląskie.

Z czego zrobić gulasz?

Gulasz po węgiersku przygotowywany jest nie tylko z wieprzowiny. W wielu domach gospodynie eksperymentują z użyciem różnych rodzajów mięsa. Stąd spotyka się dietetyczne wersje gulaszu węgierskiego z indyka i sycący gulasz wołowy węgierski.

Marka tefal w najlepszych cenach

kup najtaniej

Tefal

Tefal Delfini 2 TT130130

87,50 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Secure Neo5 P25307

346,93 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Unlimited 25cm G2553872

139,99 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Wok Natural Force G2661972 28 cm

139,99 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Enjoy K0060212

9,00 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL VF5870

499,00 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Ultrablend Boost Vacuum BL985A31

1 499,99 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Uno CM1218

109,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Ever Sharp K2569004

85,00 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL HB659838 QuickChef 2w1

199,99 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal FV6812E0

238,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal HT310 Quickmix

99,90 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal ColorFood 10 cm K2730304

20,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal ColorFood 3 elementy K2733S04

40,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Ultimate 26Cm G2680572

134,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Ultimate Pure FV9848

352,50 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Calc Collector SV8011

636,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Gulasz węgierski na obiad. Przepis na rozgrzewające danie z wieprzowiny. Mięso rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie