W skrócie:
Pyszny, tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej to pomysł na prosty i sycący obiad. Można podać do niego porcję surówki np. z kapusty kiszonej lub z pora i marchewki. Danie pysznie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i kromką świeżego pieczywa. Gulasz wieprzowy z łopatki możemy wykorzystać także do placka po węgiersku. Łopatka wieprzowa na gulasz powinna być pozbawiona dużych kawałków tłuszczu, więc najpierw najlepiej je wykroić. W tym przepisie dużo lepiej sprawdzi się chude mięso, które podczas duszenia stanie się miękkie, a później będzie rozpływać się w ustach.
Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Porcja: dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej,
- 1 duża marchewka,
- 1 duża cebula,
- 1 litr bulionu,
- ok. 3 łyżki oleju do smażenia,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka kminku mielonego,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/3 łyżeczki chili lub ostrej papryki,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki śmietanki 30%,
- natka pietruszki.
Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej?
- Z łopatki wieprzowej wykroiłam duże kawałki tłuszczu, a następnie pokroiłam mięso w kostkę.
- W miseczce wymieszałam wszystkie przyprawy.
- Posypałam mięso przyprawami, wymieszałam i odstawiłam na ok. 30 minut.
- Umyłam i obrałam marchewkę. Pokroiłam ją w kostkę.
- Obrałam cebulę i pokroiłam w drobną kostkę.
- Rozgrzałam olej na patelni i obsmażyłam mięso z każdej strony.
- Przełożyłam mięso do garnka i zalałam bulionem. Poddusiłam na małym ogniu.
- Na patelnię po smażeniu mięsa przełożyłam cebulę, chwilę podsmażyłam, dodałam marchewkę i podsmażyłam całość ok. 1 minutę.
- Podsmażone warzywa dodałam do garnka, wrzuciłam liść laurowy i gotowałam całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez godzinę do miękkości mięsa.
- W miseczce wymieszałam mąkę ze śmietanką i dodałam do gulaszu. Gotowałam jeszcze ok. 5 minut. Posypałam całość posiekaną natką pietruszki. Gotowe.
Zobacz także: Dania jednogarnkowe na kilka dni. Przepisy na obiad dla rodziny. Nie trać czasu i stwórz posiłki idealne do odgrzewania
Zobacz także inne przepisy na dania na jesienny obiad ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?