Hamulec na raka

(fed)
Blisko 30 procent zachorowań na nowotwory to skutek nieodpowiedniej diety - alarmują eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia.

Podatność na nowotwory zwiększa zwłaszcza niedostateczna ilość warzyw w codziennym pożywieniu przeciętnego człowieka. Zdaniem amerykańskich onkologów i dietetyków - co wynika z ich dotychczasowych badań - szczególną rolę w profilaktyce antynowotworowej spełniają: brokuły, czosnek i marchew. Jeśli ktoś spożywa je codziennie w dużej ilości, to ryzyko wystąpienia u niego raka np. jelita grubego jest o 50 proc. niższe niż u osób, które tych warzyw nie jadają lub robią to sporadycznie.
Podobną zdrowotną moc mają też inne warzywa kapustne (oprócz brukselki), warzywa ciemnozielone (papryka, szpinak, szczypiorek, koperek) oraz koloru żółtego i pomarańczowego. Są one bowiem bogate w tzw. przeciwutleniacze, które ochraniają zdrowe komórki człowieka przed działaniem czynników rakotwórczych lub hamują podział komórek szkodliwych i zahamowują dalszy rozwój choroby.
Zdaniem amerykańskich onkologów, systematycznie w swoim menu trzeba też uwzględniać warzywa strączkowe: groch, fasolę, bób, które zawierają dużo błonnika, wpływającego pozytywnie na przemianę materii i przyspieszającego wydalanie z ustroju szkodliwych substancji, w tym - rakotwórczych.
Z tych samych badań wynika, że osoby spożywające dużą ilość warzyw o zielonych liściach, czyli mające dzięki temu wyższy poziom kwasu foliowego, oraz lubiące pomidory, które z kolei posiadają cenny dla zdrowia likopen, mają o wiele większą szansę na to, że:
- nie zachorują na żaden rodzaj raka
- a szczególnie uchronią się przed nowotworem: trzustki, macicy i płuc.
Osoby jedzące dużo marchewki, szpinaku, kapusty i rzeżuchy, co zapewnia im wysoki poziom beta-karotenu - czyli prowitaminy przyczyniającej się do powstawania witaminy A, mogą liczyć na:
- spadek ryzyka zachorowania na raka o 40 proc.
- ochronienie się zwłaszcza przed nowotworem: piersi, jelita grubego, płuc, prostaty i mózgu.
Należy jednak pamiętać, że sama warzywna profilaktyka nie przyniesie oczekiwanego skutku, jeśli ktoś nie zrezygnuje z palenia papierosów (grożą rakiem płuc i krtani), nadmiernego picia alkoholu czy zbyt dużej ilości tłuszczów zwierzęcych w codziennym menu, które są m.in. czynnikiem sprzyjającym rakowi jelita grubego.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3