Ważne
Ważne
Jak przygotować herbatę?
naparu z herbaty nie powinno się zbyt długo przechowywać w czajniczku, gdyż jej dobroczynne zalety utrzymują się tylko przez 8 godzin
czarna herbata powstaje w wyniku fermentacji herbaty zielonej, w wyniku czego ulatnia z niej część witaminy C oraz ulega zmniejszeniu ilość niektórych minerałów
zielona herbata jest dobra na ugaszenie pragnienia, a czarna - na rozgrzanie
niektóre herbaty po posłodzeniu tracą większość właściwości zdrowotnych - można temu zapobiec używając cukru kandyzowanego
Herbata rozgrzewa, więc pomaga w leczeniu przeziębień. Jeśli jest gorąca, ułatwia też trawienie - zwłaszcza, jeśli jemy coś ciężkostrawnego. Napój ten wzmacnia, dodaje sił i energii.
Zawiera wiele cennych składników: prowitaminę A, wi-taminy C, PP, B1, B2 i K, a także: polifenole (mające właściwości przeciwbakteryjne), teinę, cukry, związki białkowe, skrobia, enzymy, pektyny, olejki eteryczne. Niedawno odkryto w herbacie niezwykłą substancję - katechinę, która neutralizuje kwasy żołądkowe, dzięki czemu zapobiega powstawaniu wrzodów lub łagodzi ich przebieg. Katechina ma też podobno właściwości przeciwnowotworowe, ale są to na razie wstępne doniesienia naukowców.
Ponadto w herbacie znajdziemy cenne minerały m.in. fluor, fosfor, żelazo i wapno.
Zdaniem miłośników herbaty - najbardziej dobroczynne właściwości ma - zielona. Miedzy innymi wpływa ona na obniżenie poziomu cholesterolu (zapobiega więc miażdżycy), chroni przed zawałem (gdyż obniża też ciśnienie), pomaga zwalczyć stres, oczyszcza organizm z toksyn. Podobno Chińczycy, którzy piją jej dużo rzadko cierpią na kamicę nerkową. Pomaga też w leczeniu zapalenia spojówek - chłodnym naparem przemywa się oczy i powieki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?