Herbata na wszystko

Redakcja
Zielona herbata obniża poziom cholesterolu.
Zielona herbata obniża poziom cholesterolu.
Gasi pragnienie, ale też leczy przeziębienia, zapobiega chorobie wrzodowej, a nawet - niektórym nowotworom.

Herbatę, przynajmniej raz dziennie, pije prawie każdy z nas, zazwyczaj jako dodatek do posiłków. Ale mało kto się zastanawia, jak duże walory zdrowotne ona posiada. Należy jednak wiedzieć, jaki jej gatunek i komu najlepiej służy, jak ją zaparzać, dawkować, czy ją słodzić, czy też nie, a także co można do niej dodawać.
W napoju tym występuje wiele cennych substancji: prowitamina A, witaminy C, PP, B1, B2 i K, a także: polifenole (o właściwościach przeciwbakteryjnych), teina, cukry, związki białkowe, skrobia, enzymy, pektyny, olejki eteryczne, odkryta niedawno katechina (neutralizująca kwasy żołądkowe, o właściwościach przeciwnowotworowych) oraz minerały m.in. fluor, fosfor, żelazo i wapń.
Zdaniem znawców najbardziej dobroczynne właściwości posiada herbata zielona, gdyż:
- wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, zapobiegając tym samym wystąpieniu miażdżycy
- chroni przed zawałem np. wpływa na obniżenie ciśnienia
- zapobiega i hamuje rozwój raka żołądka, płuc i skóry
- ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- przeciwdziała stresom
- oczyszcza organizm z toksyn
- zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- pomaga w leczeniu zapalenia spojówek (chłodnym naparem przemywa się oczy i powieki)
- hamuje rozwój próchnicy.

Napar zachowuje swe właściwości tylko przez 8 godzin.

Naukowcy postanowili udowodnić jej niektóre zalety. Wybrali grupę Japonek, którym podawali przez długi okres po 5 filiżanek zielonej herbaty dziennie, po czym okazało się, że ryzyko wystąpienia u nich udaru mózgu jest o połowę mniejsze niż u kobiet, które sporadycznie piją ten napój.
Walory lecznicze herbaty od wieków wykorzystują Chińczycy, którzy uważają, że regeneruje ona mózg, czyści krew, pomaga w zaparciach, a nawet... przepędza ciężkie sny. Właściwości zdrowotne ma nie tylko herbata zielona, ale też inne rodzaje herbat, które należy umiejętnie dobierać - w zależności od stanu zdrowia danego człowieka, jego kondycji fizycznej i psychicznej.

Na przykład herbata czerwona zawiera bogactwo minerałów i mikroelementów - jest w niej najwięcej manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych. A także występuje w niej białko. Herbata ta, zwana też zabójcą tłuszczu, poprawia metabolizm, czyli przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu poleca się ją szczególnie osobom, które chcą się odchudzić. Ponadto posiada inne zalety:
- opóźnia procesy starzenia
- łagodzi napięcie przedmiesiączkowe
- przyspiesza trawienie alkoholu
- poprawia nastrój, pomaga pokonać lekką depresję
- działa moczopędnie
- wzmacnia wątrobę i wspomaga jej pracę
- poprawia pamięć, ułatwia koncentrację
- obniża poziom cholesterolu (podobnie jak zielona).

WARTO WIEDZIEĆ
- naparu z herbaty nie powinno się zbyt długo przechowywać w czajniczku, gdyż jej dobroczynne zalety utrzymują się tylko przez 8 godzin
- czarna herbata powstaje w wyniku fermentacji herbaty zielonej, w wyniku czego ulatnia się z niej część witaminy C oraz zmniejsza się zawartość niektórych minerałów
- zielona herbata jest dobra na ugaszenie pragnienia, a czarna - na rozgrzanie
- niektóre herbaty po posłodzeniu tracą większość właściwości zdrowotnych - można temu zapobiec, używając cukru kandyzowanego
- czarną parzy się 3-4 minuty, cejlońską: 4-5 minut, zieloną: 3 minuty.
A TO CIEKAWE
- herbata jest pozbawiona kalorii, więc od niej nie przytyjesz
- w Chinach robiono z niej maść służącą do kojenia bólów reumatycznych
- barwniki herbaciane: żółty, zielony i brązowy są nieszkodliwe, można je dodawać do żywności
- napar herbaciany, po zmieszaniu z henną, może być lekiem na włosy - zapobiega ich wypadaniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska