Idealna pizza: sekrety, wskazówki i oryginalne pomysły

    Idealna pizza: sekrety, wskazówki i oryginalne pomysły

    Materiał informacyjny

    Nowa Trybuna Opolska

    Nowa Trybuna Opolska

    Idealna pizza: sekrety, wskazówki i oryginalne pomysły
    Pizza przyrządzana w domu, pizza w pizzerii (Toruń ma ich wiele!), pizza na telefon, pizza przez Internet, a nawet pizza aplikacja – dla głodnych włoskiego placka z dodatkami jest dostępnych wiele możliwości. Każdy wybór może skutkować pysznym posiłkiem, o ile wie się, jaki jest sekret idealnej pizzy albo zna lokal, który potrafi taką przyrządzić. Sprawdź sekrety doskonałej pizzy i nasze wskazówki dotyczące jej przygotowania. Do tego przygotowaliśmy propozycje na oryginalne dodatki, które dobrze się komponują z pizzą.
    Idealna pizza: sekrety, wskazówki i oryginalne pomysły

    Sekret pierwsze: ciasto


    Ciasto to podstawa pizzy. Tajemnica wykonania doskonałego ciasta tkwi w odpowiedniej mieszance składników, dobrym wyrobieniu oraz właściwym pieczeniu. Nie jest to zatem łatwa sztuka. Na ciasto potrzeba mąki, świeżych drożdży, wody i morskiej soli drobno zmielonej. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję. Drożdże miesza się z zimną wodą, aż się kompletnie rozpuszczą. Następnie powoli dodaje się mąkę, tak by uniknąć grudek – to bardzo ważny moment w przygotowaniu ciasta. Później pozostaje wyrobienie ciasta w pozostałej mące oraz z dodatkiem soli. Ciasto wyrabia się ręcznie, wprawnymi ruchami. Powinno odstać przynajmniej godzinę, aby dobrze wyrosło. Formowanie placka to już bułka z masłem, trzeba tylko pamiętać o zostawieniu grubych brzegów, by stworzyła się chrupka obwoluta. Wskazane jest posypanie mąką ciasta, by łatwiej się rozgniatało. Sprawdź, jak pizzę przygotowuje się w Domino’s Pizza, profesjonalnej sieci lokali z pizzą – Toruń także ma takie miejsce – na filmiku:



    Sekret drugi: sos


    Nie chodzi o to, aby było go dużo, ale by był wysokiej jakości. Dodanie zbyt dużej ilości, płynnego sosu spowoduje, że pizza opadnie. Wystarczy nie więcej niż trzy łyżki stołowe sosu na pizzę o typowej średnicy. Konsystencja sosu jest dość ważna, więc unikaj płynnych pomidorowych sosów, wybierając te gęstsze, bardziej esencjonalne.

    Sekret trzeci: składniki


    Siła tkwi w prostocie oraz świeżości składników. Pizza to danie, który wywodzi się z biednych sfer Neapolu. Dawniej cenione je za to, że było szybkie, tanie i proste w przyrządzeniu. Dziś też warto kierować się tymi wyznacznikami, a szczególnie właśnie prostotą. Według znawców pizzy, składników powinno być mniej niż 3-4. Wystarczy dobrej jakości mozzarella (świeża, nie z paczki), pomidory w puszcze i bazylia, by uzyskać klasyczną pizzę. Zbyt dużo składników spowoduje, że ciasto opadnie i zrobi się wodniste. To rada przede wszystkim dla początkujących pizzermanów – nie przesadzaj ze składnikami, nie kombinuj z nowymi smakami, dopóki nie nabierzesz wprawy.



    Wskazówki do przyrządzania idealnej pizzy


    Powyższe sekrety to taka podstawowa instrukcja przygotowania pizzy. Warto jeszcze dodać coś ekstra, by uczynić pizzę jeszcze bardziej aromatyczną i smaczną. Spróbuj:
    -Dodawać oliwę z oliwek do ciasta. Spowoduje to, że będzie ono bardziej elastyczne. Ciasto z oliwą trzeba bardzo dobrze wyrobić, aby nie przylepiało się – najlepiej na czystej powierzchni, nie oprószonej uprzednio dodawaną mąka.
    -Skroplić formę do pizzy czy blachę piekarnika oliwą oraz posypać trochę mąką. Dzięki temu ciasto nie przywrze do spodu.
    -Piec pizzę w wysokiej temperaturze przez krótki czas. Pieczenie w najwyżej możliwej temperaturze (260 stopni) pozwoli pizzy zbliżyć się smakiem i wyglądem do tej z dużych pieców z restauracji. Wysoka temperatura podniesie ciasto, tak że uzyska się pizzę w typowym Neapolitańskim stylu. Piecz z dużą mocą, ale krótko. Pamiętaj oczywiście, by rozgrzać piekarnik przed wstawieniem pizzy.

    Nietuzinkowe przepisy na pizzę


    Jeśli już osiągnąłeś poziom eksperta w klasycznej pizzy i marzy ci się trochę poeksperymentować, to droga wolna. W dodawaniu składników do pizzy ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Nie powinno ich być dużo, ale to, jakie powinny być, leży już zupełnie w gestii kucharza. Pobaw się trochę smakiem i wypróbuj nietypowe składniki do pizzy, które – o dziwo – całkiem dobrze się komponują z tym drożdżowym plackiem.



    Proponujemy:
    • Awokado i owoce morza. Brzmi egzotycznie, ale jeśli lubisz awokado oraz owoce morza, to wiesz, że te dwa składniki razem dobrze współgrają. Czemu nie dodać ich na wierzch pizzy? Ten przepis pochodzi prawdopodobnie z Australii. Dodaj też odrobinę chili.
    • Kalafior. Zaskakujące, ale to warzywo pasuje do pizzy. Należy je ugotować przed dodaniem na ciasto. Pozostałe składniki, jakie można dodać do pizzy z kalafiorem, to mozzarella, parmezan, zioła.
    • Cukinia i papryka. Papryka to częsty składnik na pizzy, ale rzadko kto decyduje się na połączenie jej z cukinią. Na papierze nie wygląda to kusząco, ale z pizzą komponuje się wybornie. Pod warunkiem, że się jej nie piecze zbyt długo, bo wtedy warzywa puszczą sok, a ciasto zrobi się wilgotne. Na wierzch dorzuć starty ser o wyrazistym smaku.
    • Narobiliśmy ci ochoty na pizzę? Nie masz w domu składników by przyrządzić włoski placek samemu? Zamów pizzę online na Domino's Pizza https://www.dominospizza.pl/.


    Źródła:
    -https://nypost.com/2018/04/24/6-secrets-to-making-great-pizza-at-home/
    -https://brightside.me/article/the-six-secrets-you-need-to-know-to-make-the-perfect-pizza-79805/
    -http://pizzatherapy.com/weird-pizza-toppings-that-work/

    Czytaj treści premium w Nowej Trybunie Opolskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Warto zobaczyć

    Wideo