O tym, że nic nie poprawia tak samopoczucia, jak smaczny i dobrze zbilansowany posiłek wie każdy z nas. O wyjątkowości dania przesądza także sposób jego podania. Ten zachwyci z pewnością wszystkich gości restauracji Inspiracje, która mieści się w budynku domEXPO przy ul. Kępskiej w Opolu.
Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
Nowocześnie, ale z historią w tle
- Wyróżnia nas industrialny wystrój. Jesteśmy przykładem na to, jak udało się połączyć historię i elementy budynku z 1906 roku z nowoczesnym wystrojem restauracji - mówi Szymon Wróblewski, manager Inspiracji. - Podobnie jest ze smakami, łączymy bowiem tradycję z nowatorskimi rozwiązaniami w gotowaniu.
W sali restauracyjnej można się rozgościć na wygodnych kanapach i pufach z niższymi stołami, ale do wyboru są też stoliki z krzesłami.
- Naszą zaletą jest z pewnością otwarta kuchnia. Dania powstają dosłownie na oczach gości, którzy na posiłek mogą spokojnie poczekać przy barze - podkreśla Katarzyna Krokowicz, managerka restauracji.
Kulinarna podróż od Europy do Azji
- Dla wegetarian proponujemy pastę z awokado z bułeczkami własnego wypieku na przystawkę. Mamy makaron z sosem borowikowym, sałatkę z kozim serem - wylicza Wojciech Benedyczuk, szef kuchni.
- Z klasycznych dań mięsnych polecam polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym, schab saute gaszony winem, a dla prawdziwych wielbicieli czerwonego mięsa, nasz kulinarny bestseller steki podawane na rozgrzanych kamieniach wulkanicznych do samodzielnego smażenia. Serwujemy trzy rodzaje mięsa: polędwicę, Rib Eye oraz T-Bone z dodatkiem batatów w tempurze i grillowanej kolby kukurydzy.
W Inspiracjach można zjeść jagnięcinę nowozelandzką.
- To bardzo delikatne i specyficzne mięso. Jagnięcinę serwujemy z puree z selera i groszkiem cukrowym smażonym w maśle orzechowym. To świetne połączenie, ponieważ groszek cukrowy z masłem i selerem daje słodycz, a mięso jest marynowane z rozmarynem w wytrawnym winie. Idealne połączenie - podkreśla szef kuchni, który pasję do gotowania odkrył w sobie już w dzieciństwie.
Amatorzy dań rybnych powinni zwrócić uwagę na grillowany stek z tuńczyka i dość unikatową propozycję - pieczony filet z labraksa podanego na kaszy kuskus z jarmużem na winie i maśle.
- To bardziej wyszukana i wytrawna propozycja - opowiada Wojciech Benedyczuk.- Proponujemy również makaron z mięsem małży, z chili, natką pietruszki i masłem.
Podobno warto też zasmakować w lekko pikantnej zupie tajskiej. Kuszący jest też bulion z podgrzybkiem z dodatkiem gęsiny.
Rolada, kluski i rosół - jak u mamy w domu
Tradycyjne smaki, które w regionie opolskim zna każdy, to nieodłączna część zróżnicowanej karty w Inspiracjach.
- Golonka podawana na desce, sznycel cielęcy, rolada z kluskami i modrą kapustą to nasze weekendowe propozycje dla zwolenników kuchni regionalnej - przyznaje Katarzyna Krokowicz z Inspiracji. - Do golonki podajemy własnej roboty, domową nalewkę, której bazą jest skarmelizowany cukier oraz porter.
Z chętnie wybieranych klasyków są burgery z boczkiem, serem typu cheddar, piklami, czerwoną cebulą i sałatą. Tu hitem jest robiony na miejscu relisz z pomidorów z dodatkami, które są... sekretem szefa kuchni.
Uznaniem gości stale cieszą się takie dania jak rozmarynowy schab, połówka kaczki i medaliony z polędwicy wieprzowej w sosie borowikowym. Inspiracje będą więc świetnym wyborem zarówno na gustowną kolację, jak i tradycyjny rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi.
W tygodniu zapraszamy opolan na klasyczne śniadania od godziny 10.00, a także dwudaniowe lunche od 12.00 do 16.00 w cenie 19,90 zł. Zestaw obiadowy to zupa i drugie danie, do wyboru z dwóch proponowanych. Do tego podajemy kompot lub wodę.
Dodajmy, że restauracja mieści się w domEXPO, odrestaurowanym, ponad stuletnim budynku po cementowni „Silesia”. Po II wojnie światowej obiekt przekształcono w magazyny zbożowe, co sprawiło, że miejsce to stało się rozpoznawalnym punktem przemysłowego Zakrzowa. Restauracja Inspiracje współpracuje z salą eventową domEXPO organizując przyjęcia okolicznościowe i imprezy rodzinne, wesela czy konferencje nawet do 500 osób. Menu na te okazje ustalane jest indywidualnie.
Inspiracje są czynne od poniedziałku do soboty w godzinach 10.00-22.00, a w niedziele 12.00-22.00.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?