International Cooking Day na Politechnice Opolskiej. Wydarzenie na 200 osób, a nikt nie wyszedł głodny

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
International Cooking Day z udziałem zagranicznych studentów organizowany jest na PO od ponad 10 lat.
International Cooking Day z udziałem zagranicznych studentów organizowany jest na PO od ponad 10 lat. Sławoj Dubiel
Turecka zupa, butter chicken jako drugie danie i tarta bananowa - to zwycięskie dania tegorocznej edycji konkursu kulinarnego zorganizowanego na Politechnice Opolskiej.

10 zespołów stanęło do rywalizacji w konkursie dla zagranicznych studentów organizowanym przez Politechnikę Opolską. - Kilkuosobowe ekipy składające się z przedstawicieli Turcji, Indii, Portugalii, Włoch, Francji, Belgii i Ukrainy, Białorusi i Kazachstanu, którym oddaliśmy do dyspozycji kuchnię stołówki w Łączniku - informuje Marta Dębowska z Działu Współpracy Międzynarodowej Politechniki Opolskiej, organizator wydarzenia. - Zwycięzcami zostały ekipy z Turcji (zupa), Indii (butter chicken) i Białorusi (tarta bananowa), które w nagrodę otrzymały bluzy, plecaki, koszulki, torby i gadżety z logo PO.

W czasie trwania konkursu studenci z Koła Naukowego Żubr (zajmuje się tematyką żywienia i technologii żywności) zaprosili pozostałych uczestników do wspólnego lepienia pierogów w czterech smakach.

Z kolei studenci z Erasmus Student Network przygotowali zabawy (rozpoznawanie smaków polskich owoców czy obrazów potraw złożonych z puzzli). Marta Dębowska szacuje, że w Międzynarodowym Dniu Gotowania wzięło udział około 200 osób, w tym goszczący na uczelni Malezyjczycy, i nikt nie wyszedł głodny. Oprawę muzyczną zapewniło Radio Emiter.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska