10 zespołów stanęło do rywalizacji w konkursie dla zagranicznych studentów organizowanym przez Politechnikę Opolską. - Kilkuosobowe ekipy składające się z przedstawicieli Turcji, Indii, Portugalii, Włoch, Francji, Belgii i Ukrainy, Białorusi i Kazachstanu, którym oddaliśmy do dyspozycji kuchnię stołówki w Łączniku - informuje Marta Dębowska z Działu Współpracy Międzynarodowej Politechniki Opolskiej, organizator wydarzenia. - Zwycięzcami zostały ekipy z Turcji (zupa), Indii (butter chicken) i Białorusi (tarta bananowa), które w nagrodę otrzymały bluzy, plecaki, koszulki, torby i gadżety z logo PO.
W czasie trwania konkursu studenci z Koła Naukowego Żubr (zajmuje się tematyką żywienia i technologii żywności) zaprosili pozostałych uczestników do wspólnego lepienia pierogów w czterech smakach.
Z kolei studenci z Erasmus Student Network przygotowali zabawy (rozpoznawanie smaków polskich owoców czy obrazów potraw złożonych z puzzli). Marta Dębowska szacuje, że w Międzynarodowym Dniu Gotowania wzięło udział około 200 osób, w tym goszczący na uczelni Malezyjczycy, i nikt nie wyszedł głodny. Oprawę muzyczną zapewniło Radio Emiter.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?