IX Festiwal Opolskich Smaków. Wiele atrakcji w niedzielę

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Festiwal smaków trwa na opolskim Rynku.
Festiwal smaków trwa na opolskim Rynku. Patrycja Wanot
Dziś trzeci dzień smakowitej imprezy. Będą m.in. warsztaty z robienia słodkości z masterchefem juniorów i porady "mamy alergika".

Festiwal rozpocznie się trzeciego dnia w południe od spotkania i warsztatów z Natalią Paździor, zwyciężczynią pierwszej edycji kulinarnego programu telewizyjnego „MasterChef Junior”.

12-latka spod Buska-Zdroju gotuje od wczesnego dzieciństwa, a żeby zgłosić się do telewizyjnego programu musiała pokonać opór mamy. Dziewczynka podjęła decyzję o starcie po obejrzeniu ciągiem jednej z edycji MasterChefa dla dorosłych.

Na opolskim rynku przygotuje słodkości dla małych i dużych.

Godzinę później Katarzyna Jankowska, blogerka i autorka książek z przepisami dla alergika (Mama Alergika Gotuje) będzie udzielała indywidualnych porad dla osób zainteresowanych tym tematem. W sobotę prezentowała ona najnowszą swoją książkę o tej tematyce i częstowała opolan i gości festiwalowych przygotowanymi wg swoich przepisów smakołykami.

W ostatnim dniu festiwalu czeka nas także rozstrzygnięcie plebiscytu nto "Mistrzowie Smaku" i konkursu "Przepis na 800-lecie".


Program IX Festiwalu Opolskich Smaków na rynku w Opolu

godz. 12.00 - Spotkanie i warsztaty z Natalią Paździor - zwyciężczynią pierwszej edycji programu „MasterChef Junior”. Słodkości dla małych i dużych.
godz. 13.00 - Indywidualne porady Katarzyny Jankowskiej - Mamy Alergika. Jak przygotować dania z różnych części świata w wersji dla alergika?
godz. 13.00 - Warsztaty z Carvingu. Sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu.
godz. 13.30 - Milko Gebauer zwycięzca opolskiej edycji „Ugotowanych” - pyszne chleby bezglutenowe.
godz. 14.00 - Klub GYMBOX – co jeść i jak ćwiczyć, aby być zdrowym
godz. 14.00 - Piwo Zamkowe (wystawa o produkcji piwa)
godz. 14.00 - Wręczenie nagród w plebiscycie nto „Mistrzowie Smaków”
godz. 15.30 - Wręczenie nagród w Konkursie „Przepis na 800-lecie”
godz. 16.00 - Pokazy Crossfitu i Cross Box- Klub GYMBOX
godz. 20.00 - Koncert zespołu Carrantuohill

II dzień Festiwalu Opolskich Smaków

Ratatouille i inne przysmaki wg Charlesa Daigneaulta na rynku w Opolu

Warsztaty pieczenia chleba.

Festiwal Opolskich Smaków. Jak upiec chleb? (zdjęcia)

Jak zrobić dobrą pizzę? Można się tego dowiedzieć na festiwalu smaków, który właśnie rusza na Rynku w Opolu. Impreza przez cały weekend! Musisz tam być!

FESTIWAL SMAKÓW OPOLE. Jak zrobić pizzę na przystawkę?

Zobacz też WIDEO: Festiwal smaków Opole

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska