4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Czekośliwka

Składniki
▪ 1 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek bez pestek
▪ 2-3 duże łyżki karobu lub do smaku
▪ 1-2 łyżki odtłuszczonego kakao (opcjonalnie)
▪ syrop klonowy (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie
1. Zagotuj śliwki z odrobiną wody, a kiedy puszczą sok, mieszając nieustannie dodaj kakao i karob (lub sam karob) i gotuj dalej, by masa zmniejszyła swoją objętość.
2. Zmiksuj masę na krem, dodając ew. syrop klonowy.
3. Przełóż jeszcze gorący krem do wyparzonych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Zobacz również

Lechia Gdańsk - Polonia Warszawa NA ŻYWO. Lechia znów będzie lepsza? Gdzie oglądać?

Lechia Gdańsk - Polonia Warszawa NA ŻYWO. Lechia znów będzie lepsza? Gdzie oglądać?

Znicz Pruszków - Arka Gdynia NA ŻYWO. Arka zgasi Znicz? Gdzie oglądać?

Znicz Pruszków - Arka Gdynia NA ŻYWO. Arka zgasi Znicz? Gdzie oglądać?

Polecamy

Najlepsze restauracje w Polsce. Poznaj lokale, które zachwyciły ekspertów Michelin!

Najlepsze restauracje w Polsce. Poznaj lokale, które zachwyciły ekspertów Michelin!

Planujesz budowę domu czy remont? Sprawdź rozmiary najpopularniejszych cegieł!

Planujesz budowę domu czy remont? Sprawdź rozmiary najpopularniejszych cegieł!

Sztuczna inteligencja w służbie kobietom

Sztuczna inteligencja w służbie kobietom