5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Tak Węgiel zachowała się po przegranej w "Tańcu"! Jury musiało ją pocieszać

TYLKO U NAS
Tak Węgiel zachowała się po przegranej w "Tańcu"! Jury musiało ją pocieszać

Kto nowym starostą? Dziś pierwsza sesja powiatu tej kadencji [TRANSMISJA od 10]

Kto nowym starostą? Dziś pierwsza sesja powiatu tej kadencji [TRANSMISJA od 10]

Polecamy

Sensacyjny ruch Mourinho. Jednak wybierze petrodolary

Sensacyjny ruch Mourinho. Jednak wybierze petrodolary

Iga Świątek wygrała turniej w Madrycie! Zacięty finał z Aryną Sabalenką!

Iga Świątek wygrała turniej w Madrycie! Zacięty finał z Aryną Sabalenką!

Tego boi się Europa. Sondaż nie zostawia złudzeń

Tego boi się Europa. Sondaż nie zostawia złudzeń