3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Biesiady u Chrobrego...
fot. Jan Matejko, Koronacja pierwszego króla Polski, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Biesiady u Chrobrego

Biesiady zwykle związane były ze świętami, uroczystościami rodzinnymi lub przyjmowaniem darzonych szacunkiem gości. Najwcześniejszym przykładem tego typu opisanej uczty było przyjęcie wydane podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego, które wywarło wrażenie na cesarzu Ottonie III. Gall Anonim opisywał:

Przygotował [Bolesław Chrobry] na przybycie cesarza przedziwne cuda (…) urządzając podczas trzech dni (…) prawdziwe królewskie i cesarskie biesiady.

Same potrawy zapewne nie różniły się znacząco od tych serwowanych na stołach Mieszka I. Wiadomo, że codziennie na stołach królewskich Chrobrego gościły mięsiwa, ryby i ptactwo.

Zobacz również

Śmiertelny wypadek w Złochowicach. Zarzuty dla podejrzanej 56-latki

Śmiertelny wypadek w Złochowicach. Zarzuty dla podejrzanej 56-latki

Przemysław Wipler, Nowa Nadzieja. Kandydat na prezydenta Warszawy

Przemysław Wipler, Nowa Nadzieja. Kandydat na prezydenta Warszawy

Polecamy

Co się dzieje z siecią Play i bankiem Santander? Awaria w tym samym czasie

Co się dzieje z siecią Play i bankiem Santander? Awaria w tym samym czasie

Gdzie najtaniej kupić chrzan, twaróg, śmietanę i białą kiełbasę tuż przed Wielkanocą?

Gdzie najtaniej kupić chrzan, twaróg, śmietanę i białą kiełbasę tuż przed Wielkanocą?

Najpiękniejsze jajka do święconki. Barwienie jajek w cebuli to hit na Wielkanoc 2024!

Najpiękniejsze jajka do święconki. Barwienie jajek w cebuli to hit na Wielkanoc 2024!