Kruche ciasto z jagodami i puszystą pianką polecam paniom jako pomysł zagospodarowania czasu podczas meczów Euro - pisze czytelniczka.

Ciasto robi się błyskawicznie, co jest zaletą, kiedy mamy mało czasu w przerwach między meczami - zachwala pani Ewa Kozak. - Ciasto jest łatwe i wyjdzie każdemu.
Tym bardziej że sprawdzi się nie tylko w wersji jagodowej, ale na przykład z wiśniami czy śliwkami.

Czekamy na Wasze rodzinne receptury ze zdjęciami wykonanych potraw.
Przypominamy, że najlepsze przepisy tygodnia nagradzamy zestawem narzędzi grillowych oraz kompletem przypraw!

> Przysyłajcie przepisy (składniki oraz sposób przygotowania i zdjęcia) na ebilicka@nto.pl lub adres: nto, ul. Powstańców Śl. 9, 45-086 Opole z dopiskiem "Opolskie smaki".

Składniki na ciasto:

> 2,5 szkl. mąki
> 250 g masła
> 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 3 łyżki cukru pudru
> 5 żółtek

Składniki na pianę:
> 5 białek
> 3/4 szkl. cukru
> 1 op. cukru wanilinowego
> 1 op. budyniu waniliowego
> 1/3 szkl. oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto
> Wszystkie składniki zagnieść. Połowę ciasta włożyć do zamrażarki, resztą wyłożyć blachę i piec w 180 st. C ok. 20 minut. Wyjąć, żeby ostygło.

Pianka
> Czekając, aż ciasto się schłodzi, ubijamy białka. Następnie, cały czas miksując, dodajemy pozostałe składniki. Całość przekładamy na upieczony spód.
> Dokładamy jagody (im więcej, tym lepiej), ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta i pieczemy ok. 40 minut.