Jajko. Jeść czy nie jeść? Raz w tygodniu, czy tylko od święta?

Bogumiła Nehrebecka
123RF
Żółtko to cholesterol i dlatego lepiej go nie jeść - ostrzegają przeciwnicy jajecznicy. Żółtko to prawdziwa kapsułka zdrowia , bo są w nim wszystkie potrzebne nam składniki odżywcze - mówią zwolennicy jajka na miękko. I jedni i drudzy mają rację.

Jedzmy jajka ale z umiarem. Rozsądna zasada dla dorosłego człowieka, to dwa jajka w tygodniu. Nie należy z nich rezygnować, bo są bogatym źródłem białka i tak żadkich witamin zawartych w pokarmach jak E i D. Witamina D jest niezbędna dla zdrowych zębów i kości. Gdy jednak będziemy jeść zbyt dużo jajek, możemy zwiększyć ryzyko zawału serca.
Dwa jajka w tygodniu to norma dla dorosłego, zdrowego człowieka, który odżywia się racjonalnie. Ale jeśli ktoś nie je mięsa, może zastąpić je trzecim jajkiem w tygodniu.Jeśli zaś choruje na serce, ma nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu to lepiej, by zjadał tylko jedno jajko na siedem dni.

Dwa jajka w tygodniu to norma dla dorosłego, zdrowego człowieka, który odżywia się racjonalnie.Dwa jajka w tygodniu to norma dla dorosłego, zdrowego człowieka, który odżywia się racjonalnie

Białko czy żółtko

Dietetycy twierdzą, że jajko kurze jest źródłem najcenniejszego dla nas białka. Zawiera bowiem całą gamę aminokwasów, w tym i te, które nie są wytwarzane w ludzkim organizmie, a więc musimy je dostarczać w pożywieniu. Aminokwasów tych nie ma także w białku roślinnym. Najwięcej cennego białka jest w żółtku jajka. Mniej w jego białku.
Nie należy pić surowych jajek, bo w ich białku jest avidyna, sybstancja, która obniża odporność naszego organizmu.Trzeba też pamiętać o zagrożeniu zakażeniem bakterią salmonelli, która występuje u zwierząt dzikich i hodowlanych. W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) bakterie te mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy.

Sparzyć skorupkę

U ludzi bakterie salmonelli wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe, występjące zwykle po 6-72 godzinach od zakażenia, to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty. Człowiek zakaża się poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (drobiu, myszy, szczurów), a najczęstszym nośnikiem pałeczek tej bakterii są produkty zawierajace surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt). Dlatego też w lodówce trzeba wydzielić miejsce na jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,a przed ich rozbiciem myć skorupki. Przed dodaniem jaj do potraw najlepeij parzyć je we wrzątku przez 10 minut.

Lepsze gotowane

W żółtku jaja kurzego jest dużo cholesterolu - ok. 215 mg. Dzienna norma cholesterolu dla dorosłego człowieka to 300 mg. Cholesterol to substancja podobna w swojej budowie do tłuszczu. Jest niezbędna do odbudowywania komórek, działania hormonów, trawienia tłuszczów itp. Produkuje ją wątroba. Krażąc w krwi cholesterol odkłada się w ścianach tętnic i dlatego jego nadmiar w surowicy grozi miażdżycą.
Przenikanie cholesterolu do ścian tętnic jest znacznie szybsze po jego utlenieniu. Dlatego też lepiej nie podgrzewać produktów zawierająych cholesterol. Zdrowsze są jajka gotowane na miękko lub twardo niż smażone na patelni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jajko. Jeść czy nie jeść? Raz w tygodniu, czy tylko od święta? - Gazeta Wrocławska

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska