Jajko to prawdziwa bomba witamin i minerałów

Redakcja
Ale też trzeba pamiętać, że jednocześnie określa się je mianem bomby cholesterolowej.

Jajka ceni się ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze. Są one bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, a przy tym dostarczają niewiele kalorii - 100 g, czyli dwa jajka średniej wielkości, to niespełna 150 kilokalorii.
W jajkach znajdziemy:
w witaminy z grupy B, witaminę A, E, K, D w żelazo, magnez, fluor, cynk, wapń, fosfor w łatwo przyswajalne tłuszcze (są w żółtku).
Jajek nie poleca się osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi (górna granica wynosi 200-220), zagrożonym miażdżycą, chorobami krążenia, ludziom starszym oraz mającym kłopoty z wątrobą. Przeciętny Polak też z ich jedzeniem nie powinien przesadzać - dwa jajka w tygodniu, zdaniem lekarzy, to rozsądna granica.
Cholesterol w jajku nie jest równomiernie rozłożony. Występuje on tylko w żółtku. Natomiast nie znajdziemy go w białku. Jedzenia surowego białka jednak się nie poleca. Jest niedobre i zawiera szkodliwy składnik - avidynę, która pozbawia organizm witaminy H. A ta z kolei jest organizmowi potrzebna do zachowania odporności, prawidłowej przemiany materii, odpowiedniego porostu włosów. Avidyna znika, gdy białko ubijemy na pianę.
Najzdrowsze są jajka:
w gotowane na miękko (wrzucone do wrzątku i trzymane w nim przez 3 minuty)
w przygotowane na parze (sadzone, jajecznica).
Jajka usmażone na tłuszczu stają się ciężko strawne.
Zachowują świeżość nawet 2 tygodnie, jeśli są przechowywane w temperaturze od 1 do 4 stopni C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska