Spis treści
Jak doprawić żurek wielkanocny?
Przed nami Wielkanoc 2022 To wspaniały czas refleksji, radości i wspólnego świętowania przy wielkanocnym śniadaniu w Wielką Niedzielę. Na stołach pojawią się tradycyjne potrawy i domowe wypieki. Jednym z najpopularniejszych dań na Wielkanoc jest żurek.
Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa przyrządzana na bazie wywaru mięsnego zagęszczanego zakwasem chlebowym z mąki żytniej. Jak ją doprawić, by była pyszna i zachwyciła naszych domowników i gości? Podpowiadamy, których przypraw warto użyć.
Najlepsze przyprawy do żurku:
- majeranek – to najważniejsza i podstawowa przyprawa dodawana do żurku, na 2 litry zupy możemy spokojnie dodać 2 łyżki majeranku
- liść laurowy – warto dodać do żurku jeden liść laurowy, który wzmacnia i dopełnia smak potrawy
- ziele angielskie – przyprawa ta podkreśla smak potrawy i dodaje jej wyrazistości, na 2 litry żurku wystarczą ok. 3 ziarenka
- pieprz i sól - to podstawa każdego dania, także wielkanocnego żurku, najlepiej dodawać je po szczypcie i próbować potrawę w trakcie gotowania
- chrzan – jeśli lubisz ostry smak żurku dodaj do niego odrobinę tartego chrzanu lub dobrej jakości chrzanu ze słoiczka, ilość według uznania
- czosnek – warto dodać na 2 litry żurku ok. 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub przeciśnięty przez praskę duży ząbek świeżego czosnku
Żurek w chlebie
Żurek wielkanocny podawany jest najczęściej z ugotowanym na twardo jajkiem i pokrojoną w kawałki kiełbasą. Bardzo popularne jest także podawanie żurku w chlebie.
Jak zrobić żurek w chlebie? Potrzebny nam okrągły chleb do żurków, który można kupić w okresie przedświątecznym w większości piekarni lub upiec samodzielnie.
- Najpierw odcinamy górną część chleba tzw. "czapeczkę" i wyjmujemy miąższ, pozostawiając ok. 2 cm chleba przy skórce.
- Następnie chlebek podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 min.
- Ciepły chlebek kładziemy na talerzu, wypełniamy dodatkami i żurkiem i przykrywamy "czapeczką". Gotowe!
Suszarki do warzyw i owoców
Popularne dodatki do żurku
Prawie każda pani i każdy pan domu mają swoje ulubione przepisy na żurek, często przekazywany z pokolenia na pokolenie. By nieco urozmaicić tą pyszną i szlachetną zupę warto podać ją z ciekawymi dodatkami.
Mamy dla Ciebie listę najpopularniejszych dodatków do żurku wielkanocnego:
- ugotowane ziemniaki - ziemniaki należy obrać, pokroić w kostkę i dodać bezpośrednio do gotowanego żurku, można także ugotować je oddzielnie, ubić z masłem, podać na talerzu zalane żurkiem lub na osobnym talerzyku, okraszone podsmażoną cebulką lub z posiekanym koperkiem.
- pieczone ziemniaki - ziemniaki obieramy, kroimy na talarki i oprószamy oliwą, solą i pieprzem, następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor i podajemy na talerzu razem z żurkiem
- kasza jęczmienna - gotujemy kaszę osobno, wykładamy na talerze i zalewamy żurkiem
- makaron - najlepiej pasuje do żurku staropolskiego z suszonymi grzybami
- biały ser - kawałki twarogu, najlepiej z święconki kroimy, nakładamy na talerze i zalewamy żurkiem
- drożdżowa babka - babkę razem z lukrem i rodzynkami kroimy na kawałki i dodajemy do żurku
- jajka i kiełbasa - to najpopularniejsze dodatki do żurku, jajka gotujemy na twardo, a kiełbasę kroimy w kostkę lub talarki
Czytaj także: Domowy zakwas na barszcz biały. Oto bezproblemowy przepis na Wielkanoc. Zrób go tydzień wcześniej i ciesz się łagodnym smakiem
Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Z tymi przyprawa...
Aktualne promocje w Lidlu
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?