Spis treści
Skąd biorą się mole spożywcze w kuchni?
Najczęściej mole spożywcze przynosimy do domu prosto ze sklepu wraz z zakupami. Larwy tych szkodników lubią się gnieździć m.in. w kaszy, ryżu, herbacie, suszonych owocach, czekoladzie, przyprawach czy makaronie. Często nie mamy możliwości wypatrzyć ich w sklepie, bo opakowania produktów spożywczych z reguły nie są niestety transparentne.
Ci nieproszeni lokatorzy mogą też przedostawać się do mieszkania od sąsiadów poprzez kratki wentylacyjne, drzwi wejściowe i okna. Mole spożywcze preferują suche, ciepłe, ciemne i ciasne zakamarki, w których mają dostęp do żywności. Bez problemu potrafią przegryźć zarówno kartonowe, jak i foliowe opakowania.
Jeśli zauważymy np. w kaszy, torebce z przyprawą, czy rogu kuchennej szafki coś, co trochę przypomina lepką pajęczynkę i szarą watę, to prawdopodobnie oznacza, że masz w kuchni problem z molami spożywczymi.
Jak wyglądają mole spożywcze?
Dorosłe mole spożywcze mają brązowo-szary odcień i wyglądem przypominają ćmy. Ich długość to ok. 1 cm. Jeżeli w produktach sypkich dostrzeżemy niewielkie pajęczyny, to oznacza, że żerują w jedzeniu larwy moli spożywczych.
Najlepsze babcine sposoby na odstraszenie moli spożywczych
Naturalne zapachy roślinne potrafią zdziałać cuda i dzięki nim szybko pozbędziemy się z kuchni moli spożywczych. Warto więc umieścić w szafkach m.in.: aromatyczne ziarna jałowca, kminku, goździków czy liście laurowe. Zioła lub roślinny susz najlepiej włożyć do bawełnianych lub lnianych woreczków, które ułożymy na półkach w zakamarkach kuchennych szafek z żywnością. Jako niezwodne odstraszacze moli spożywczych świetnie się też sprawdzą gotowe aromaty do ciast oraz olejki eteryczne, którymi możemy nasączyć waciki kosmetyczne lub kawałki gazy i ukryć je w kuchennej zabudowie.
Najpopularniejsze odstraszacze moli to m.in.:
- skórki mandarynek, cytryn i pomarańczy,
- laski wanilii,
- gałązki lawendy,
- eukaliptus,
- liście mięty i orzecha włoskiego.
Mole nie znoszą także zapachu farby drukarskiej. Warto więc wyłożyć kartkami z gazet półki z produktami sypkimi i przyprawami.
Olej roślinny: naturalna pułapka na mole spożywcze
Sprawdzonym sposobem na pozbycie się w kuchni moli spożywczych jest zrobienie domowych pułapek. Wystarczy przygotować niewielkie słoiki z odzysku i wlać do nich olej roślinny, który pozostał nam po smażeniu. Pojemniki z tłuszczem wystarczy umieścić na kuchennych półkach, gdzie przechowujemy kasze, ryż czy inne sypkie produkty spożywcze. Zapach oleju przyciągnie mole i stanie się dla nich śmiertelną pułapką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?