Najprzyjemniejszą i najbardziej fascynującą częścią podróżowania jest poszukiwanie lokalnych smaków. Ileż można nauczyć się o nowym miejscu, kosztując typowych dla niego potraw! Bez pieprzu, wanilii, cynamonu i kardamonu podróże straciłyby smak. A historia przypraw to historia pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. Podróżnicy porzucali swoje dotychczasowe życie i zwabieni zapachem przypraw, sławy i fortuny ruszali w świat.
Która przyprawa jest najstarsza, a która najdroższa? Dlaczego wanilia przez dziesięciolecia nie owocowała poza Meksykiem? Jak w ciągu wieków podrabiano przyprawy i co groziło za ten czyn?
Spotkanie z Jędrzejem Majką będzie wyjątkowe - w bibliotecznej sali spotkań roztoczą się zapachy szlachetnych przypraw, a uczestnicy dowiedzą się, jaka jest historia cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków, których używają codziennie w kuchni - skąd pochodzą i jak trafiły na ich stoły. Zgromadzeni goście dostaną nie szczyptę, a całą garść orientalnych opowieści, pachnących jak korzenny targ w Stambule.
Jędrzej Majka jest autorem książek podróżniczych, przewodników i albumów fotograficznych. O zmieniającym się świecie i podróżowaniu opowiada w programach telewizyjnych i radiowych oraz podczas spotkań w ośrodkach kultury. Jako ekspert-podróżnik kulinarny występuje w programie „Pytanie na Śniadanie”, a od października 2021 r. prowadzi program telewizyjny „Na tropie przypraw”.
Podczas spotkania będzie można zakupić najnowszą książkę Jędrzeja Majki pt. „Podróże za smakiem”.
Link do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/3257821777768854
Spotkanie odbędzie się 9 grudnia 2022 (piątek) o godz. 18:00 w siedzibie Filii nr 4 MBP, przy ul. Książąt Opolskich 48-50.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?