Palenie od góry można zastosować w każdym piecu, nie tylko w nowoczesnych kotłach z podajnikiem (w takich jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania pieca), ale też w starych "kopciuchach".
Jak to się robi? Jeśli stosujecie tradycyjne palenie, w którym na dole kładzie się podpałkę, później drewno, a potem wszystko przysypuje węglem, wystarczy zrobić wszystko odwrotnie.
Najpierw wsypujemy odpowiednią ilość węgla do paleniska. Później kładziemy drewno grubsze i drobniejsze, potem rozpałkę - np. papier. Wszystko zapalamy od góry.
Dzięki takiej formie spalania, wszystkie gazy i spaliny emitowane z węgla i drewna spalają się jeszcze w komorze pieca, a nie ulatują przez komin na zewnątrz. Spalanie od góry pozwala także zaoszczędzić na opale, bo spalany jest całkowicie.
Przy tradycyjnym paleniu, nawet 1/3 opału w postaci pyłu wydostaje się przez komin. Stąd właśnie czarny dym, który kopci z wielu kominów w naszym regionie.
Sposób palenia od góry został dobrze przestawiony na filmie. Zobaczcie:
Źródło Youtube
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?