Jak się robi śląski kołocz? [film]

Bil
Atrakcją drugiego dnia Festiwalu Opolskich Smaków był pokaz pieczenia tradycyjnego śląskiego kołocza.
Jak powstaje śląski kołocz? Tego opolskie gospodynie mogły się dowiedzieć w niedzielę podczas Festiwalu Opolskich Smaków na rynku.

Jak powstaje śląski kołocz?

Piekarze i cukiernicy z Konsorcjum Producentów Śląskiego Kołocza przyszykowali niemal 50 kilogramów ciasta.

Częstowali kołoczem z serem, makiem oraz z jabłkami. Opolanie zajadali się nim, zanim ciasto zdążyło wystygnąć.

Pokaz pieczenia wzbudził sporo emocji a spragnione wiedzy gospodynie skrzętnie notowały przepis, jedna nawet nagrywała go na dyktafon w telefonie komórkowym.

- Do mąki trzeba dodać szczyptę soli, ale nie do zaczynu drożdżowego, bo wtedy drożdże nie będą pracować - doradzał Beniamin Godyla z konsorcjum. - Cynamonu do jabłek nie dodajemy za dużo, do masy makowej - w ogóle. Właściwie przepis na kołocz jest jeden, ale spod każdej ręki ciasto wyjdzie zawsze inne.

- Najważniejsze, aby ciasto robić z sercem i uczuciem - śmieje się Maria Magosz z krapkowickiej cukierni Magosz. - Wtedy wyjdzie na 100 procent!

Festiwal Smaków trwa do wieczora na opolskim rynku. Około 18.30 na scenie pod opolskim ratuszem oficjalnie ogłoszone zostaną wyniki plebiscytu na najlepszą potrawę prezentowaną podczas FOS.

A na wielki finał, około godz. 19.00 - koncert zespołu Soul City znanego z udziału w programie "X Factor" w TVN.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska