Jak święta, to tylko w Oleśnie, a nie w Paryżu!

fot. Mirosław Dragon
- Życzę wszystkim Joyeux Noël, czyli Wesołych Świąt! - mówi Sabrina Abtouche.
- Życzę wszystkim Joyeux Noël, czyli Wesołych Świąt! - mówi Sabrina Abtouche. fot. Mirosław Dragon
Sabrina Abtouche to pół Francuzka, pół Polka. Urodziła się w Paryżu, ale zakochała w Oleśnie. Woli karpia od francuskiego chapon.

- Na Polach Elizejskich jest już pełno choinek i straganów ze świątecznymi ozdobami, ale to w Oleśnie można poczuć prawdziwą magię świąt - mówi Sabrina Abtouche. - Dlatego od zawsze ciągnęło mnie na święta do Polski.

Tata Sabriny jest Francuzem, a mama Polką, dlatego od zawsze w rodzinie starano się pogodzić tradycje francuskie i polskie.

- Tylko że znaleźć karpia w Paryżu to prawdziwe wyzwanie! - mówi Sabrina.

Typowe francuskie dania wigilije to:chapon aux prunes farcit (kapłon nadziewany farszem) , foie gras (pasztet z gęsich wątróbek) oraz la bûche glacée (ciasto z kremem).

- Francuzi chcą być jednak modni i coraz częściej przygotowują na wigilię np. dania meksykańskie - mówi Sabrina Abtouche. - Dlatego wolę tradycyjne święta w Oleśnie, gdzie mieszka moja ukochana babcia Bogumiła Kasza.

- Życzę wszystkim Joyeux Noël, czyli Wesołych Świąt! - dodaje Sabrina Abtouche.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska