Jak wybrać zdrowy żurek na Wielkanoc? Katarzyna Bosacka sprawdza składy i wskazuje najlepsze

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na prawidłowy skład zakwasów na żurek i gotowych zup dostępnych w sklepach.
Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na prawidłowy skład zakwasów na żurek i gotowych zup dostępnych w sklepach. AKPA
Udostępnij:
W czasie wielkanocnych dni wiele osób przyrządza żurek z białą kiełbasą. Katarzyna Bosacka, dziennikarka, promotorka oszczędnych zakupów, autorka książek i prowadząca program „MądrzeJemy” tym razem sprawdziła etykiety najpopularniejszych zakwasów na żurek i gotowych zup dostępnych na sklepowych półkach.

Tuż przed świętami wielkanocnymi wiele osób próbuje sił w przygotowaniu domowego zakwasu na żurek. Do przygotowania potrzeba tylko kilku składników: mąki razowej lub kromki żytniego chleba, ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i wodę. Jednak coraz więcej osób nie ma czasu lub boi się zrobić własnoręczny zakwas na żurek z obawy przed zmarnowaniem składników. Wtedy sięgają po żurki dostępne w sklepach.

Który żurek na zakwasie z butelki warto wybrać?

Katarzyna Bosacka sprawdziła zakwasy i zupy gotowe dostępne w sklepach mające dobry skład. Znana dziennikarka zaznaczyła, że część z nich są produktami gotowymi wymagającymi jedynie przelania do garnka i odgrzania, a drugie są zakwasami, które wlewa się do bulionu lub wody. Ważne, aby gotowa zupa miała około 20% zakwasu. Katarzyna Bosacka podkreśla, że wybierając gotowe żurki, należy zwracać uwagę na:

  • brak wzmacniaczy smaku
  • oleju palmowego
  • barwników
  • aromatów
  • i konserwantów.

W przypadku zakwasów w butelce prowadząca program „Wiem, co jem” zaznaczyła, że skład powinien być jak najkrótszy mąka żytnia, woda i opcjonalnie przyprawy.

W zestawieniu Katarzyny Bosackiej wśród żurków w butelce najlepiej wypadły:

  • zakwas braci Zawadzkich
  • zakwas Jamar
  • zakwas w słoiku Rolnik
  • zakwas na bazie otrąb żytnich Stan
  • zakwas ekologiczny w słoiku Runoland

Żurek gotowy do odgrzania - Katarzyna Bosacka wskazuje te z dobrym składem

Jeżeli nie chcecie gotować domowego żurku na kupionym zakwasie, bo brakuje wam czasu lub spędzacie Wielkanoc w kameralnym gronie, możecie sięgnąć po gotowe zupy. Wśród nich znajdują się produkty w kartonie lub koncentraty w butelce. Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na:

  • żurek Profi
  • żurek JemyJemy
  • żurek Krakus
  • żurek Eatme

Żurek domowy – komentarze internautów

Wpis Katarzyny Bosackiej spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem na jej profilu na Facebooku. Wiele osób zwracało uwagę na różnicę między barszczem białym a żurkiem. Według dziennikarki różnica tkwi w użyciu odpowiedniej mąki. Pszennej do delikatnego barszczu białego i żytniej do wyrazistego żurku. Według innej teorii promotorka racjonalnego gotowania zwraca uwagę, że określenia barszcz biały i żurek używa się zamiennie. Na to internauci zaczęli odpowiadać:

- U nas połączenie żurku i barszczu. Bez mięsa. Bez kiełbasy. W chlebku zjadanym w trakcie – stwierdziła jedna z obserwatorek.

Natomiast inna komentatorka dodała:

- Ja ma w domu zakwas, który syn lat 8 robił w szkole na zajęciach z wychowawcą. Od kilku miesięcy go dokarmiam, tzn. ten zakwas dokarmiam (mąka żytnia, czosnek, ziele angielskie, woda ) i jest pysznie, a synek się cieszy, że to jego zakwas (pisownia oryginalna – przyp.red.)

Inni internauci dodawali, że u nich na Lubelszczyźnie je się barszcz biały chrzanowy z wędzonką, na Śląsku gotuje się czorny żur. Nieco zaskakujące mogło się wydawać podawanie w województwie lubelskim barszczu czerwonego z kiszonych buraków z pieczonym mięsem, wędzoną kiełbasą, jajkiem, serem białym i chrzanem.

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Zakaz handlu w niedzielę. Solidarność chce zaostrzenia przepisów

Materiał oryginalny: Jak wybrać zdrowy żurek na Wielkanoc? Katarzyna Bosacka sprawdza składy i wskazuje najlepsze - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie